„Klubrádió

KSH: 104 ezerrel kevesebben dolgoznak mint egy éve

30/03/2021 09:44

| Szerző: Klubrádió

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint decemberről januárra 97 ezer ember vesztette el állását, februárig pedig mindössze 14 ezren tudtak újra elhelyezkedni. Ez azt jelenti, hogy 104 ezerrel kevesebb magyarnak volt munkája, mint tavaly februárban.

Januárhoz képest egy kicsit javult a munkaerőpiaci helyzet februárra – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Hatalmas szakadék alakult ki a férfiak és a nők munkaerőpiaci helyzete között, ahogy az idősek és a fiatalabbak között is.

Miután decemberről januárra 97 ezren elvesztették az állásukat, februárban 14 ezren vissza tudtak térni a munkába – írja a hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy 104 ezerrel kevesebb magyarnak volt munkája, mint tavaly februárban, a három havi, december és február közötti átlagos foglalkoztatottság pedig 50 ezer fővel kevesebb az egy évvel korábbinál.

A sok rossz szám között nem csak a kis havi szintű növekedés a jó hír, hanem az is, hogy az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma nem csökkent. A három havi átlagot nézve 800 fős növekedés volt a körükben az egy évvel korábbihoz képest, ami az egy ezreléket sem éri el, de így is sokkal jobb, mint az, hogy közmunkán 11 700-zal kevesebben vannak, a külföldre ingázó magyarok közül pedig 39 200-an vesztették el egy év alatt a munkájukat. Igaz, ezekben a számokban nincsenek benne a „majdnem munkanélküliek”, akik hivatalosan dolgoznak, de a ledolgozott óráik száma minimális – úgy tűnik, sok cég így próbálja kihúzni azt az időt, amíg tartanak a járvány miatti lezárások.