„Klubrádió
A lényeg

Megtiltották a katonaköteleseknek, hogy elhagyják Ukrajnát

25/02/2022 07:56

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Közlönyben éjjel megjelent a rendelet, ami különleges jogosítványokat biztosít az Ukrajnából érkező menekülteknek. A menedékjogi törvénynek az a pontja érvényes rájuk, ami szerint ideiglenes védelemre jogosultként ismerik el azokat, akik „hazájukból fegyveres konfliktus, polgárháború vagy etnikai összecsapás miatt elmenekülni kényszerültek”.

Ukrán válság
 
Ukrán válság
 
Matvejev Kurgan, 2022. február 19. A "Donyecki Népköztársaságból" kimenekített emberek lépik át az orosz-ukrán határt Matvejev Kurgannál 2022. február 19-én. Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó, délkelet-ukrajnai "Donyecki Népköztársaság" vezetője teljes mozgósítást rendelt el. A szakadárok bejelentették, hogy már több mint hatezer embert, köztük 2400 gyereket evakuáltak Ukrajna keleti részéből Oroszországba. A két délkelet-ukrajnai szakadár terület - a "Luhanszki Népköztársaság" és a "Donyecki Népköztársaság" - vezetője az ukrán hadsereg támadási terveire hivatkozva pénteken rendelte el az ott élő nők, gyerekek és idősek tömeges Oroszországba menekítését, jóllehet Kijev tagadta, hogy támadásra készülne ellenük. MTI/EPA/Arkadij Budnyickij
Fotó: Arkadij Budnyickij
 

 

Eközben Ukrajnában döntést hoztak arról, hogy átmenetileg korlátozzák a 18–60 év közötti ukrán állampolgárságú férfiak szabad mozgását a hadiállapot idejére, írja a 444. A határőrség arra kérte a lakosságot, hogy ne okozzanak pánikot az átkelőhelyeken, és ne tegyenek kísérleteket a határ önkényes átlépésére az arra nem kijelölt helyeken.