„Köszönjük,
A lényeg

Magyarország mindenkit beenged Ukrajnából, megvan az erről szóló kormányrendelet

24/02/2022 22:45

| Szerző: Klubrádió

Csütörtök este kormányrendeletben hirdette ki a magyar kormány, hogy ideiglenes védelmet kapnak az Ukrajnából menekülők. Ez minden, Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgárra, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárra vonatkozik.

Csütörtök este kormányrendeletben hirdette ki a magyar kormány, hogy ideiglenes védelmet kapnak az Ukrajnából menekülők a menedékjogi törvény egyik pontja szerint, amely kimondja, hogy azok, akik „hazájukból fegyveres konfliktus, polgárháború vagy etnikai összecsapás … miatt elmenekülni kényszerültek”, ideiglenes védelemre jogosultak – foglalta össze a Telex.

Fontos, hogy ez minden, Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgárra, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárra vonatkozik.

Mindezt a koronavírus-járványhoz köthető veszélyhelyzeti felhatalmazással élve, vagyis alacsonyabb szintű jogszabállyal törvényt módosítva rendelte el a kormány, hogy ne kelljen alkalmazni a beutazókra a menekültügyi eljárás törvénybe foglalt átmeneti szabályait, mert akkor csak a kijevi magyar nagykövetségen lehetne menedékjogi kérelmet benyújtani.

rendelet a kihirdetés napján este 10-kor életbe is lépett.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)