„Köszönjük,
Esti gyors

Feldübörögnek testvéri tankok – Szénási Sándor jegyzete

23/02/2022 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

És mit szólnak az oroszok ahhoz, amit országuk elnöke, Vlagyimir Putyin csinál/na Ukrajnával? A feszültség majd egy boldog végben olvad szét, madárcsicsergés, habos bárányfelhők? Az anyák mindenesetre hallgatnak.

2022. február 23. Esti gyors-részlet / Szénási Sándor jegyzte - 2022.02.23.
02:57
00:00

Láttam egy felmérést, amelyben a megkérdezett oroszok arra a kérdésre, hogy megváltozna-e a viszonyuk Putyinhoz egy Ukrajnával vívott háborút követően, 42 százalék mondta azt, hogy nem. Mivel az orosz társadalom is jelentős mértékben áll anyákból és apákból, akiknek a gyerekei szintén jelentős mértékben szolgálnak hadseregben, ami háború esetén ugyebár potenciális vágóhíd, ez a válasz akkora marhaságnak tűnt, hogy a továbbiakról le is mondtam. Az anyag egyébként a Russia Matters nevű projektből származik, amit, ahogy olvasom, a Harvard's Belfer Center és a Carnegie Corporation támogat a nemzetek közötti jobb megértés jegyében.

Vagy úgy.

Mindenesetre ennek tökéletesen ellentmond a Washington Post adatsora, ami a Russian Election Studies részeként háromezer fős mintán frissül augusztus óta, és azt állítja, hogy az oroszoknak csak 8 százaléka támogatja a bevonulást Ukrajnába, sőt azt is csak 9 százalék mondja, hogy a szakadároknak fegyvert és szállítóeszközt kéne adni.

Az ugyan igaz – folytatja a lap –, hogy a Krím megszállása Putyin sikertörténete volt, de 2016 óta a fegyveres intervenció támogatottsága a felére esett, és még a Szovjetunióval kapcsolatos fantomfájdalmakban szenvedőknek is csupán 10 százaléka akarja az ukránok fejét a földre nyomni. Érthető: Oroszországban hárommillió ukrán él, Ukrajnában nyolcmillió orosz, és nem csak a Donbaszban, hanem az ország felében. A vegyes családok száma felmérhetetlen. Az orosz nyelvet a színukránok is legalább olyan mértékben használják, mint az ukránt, bár, tekintve az előbbi tényeket, hogy ki itt a színukrán, pláne a színorosz, olyan jó kérdés, hogy meg se lehet válaszolni. A lényeg: akárki lő akárkire, testvéri vért ont.

Ez most nagyon szépen hangzott, főleg annak fényében, hogy a CNN ma, azaz február 23-án publikált egy, már az invázió után készült felmérést, ami szerint az oroszok fele támogatja, hogy Ukrajnát akár katonai erővel is távol tartsák a NATO-.tól ( a putyini propaganda régóta nyomja, hogy ez egy küszöbönálló lehetőség), 36 százalék egyesítené is a két országot, ( hiszen a putyini propaganda szerint az ukránok nem is léteznek egyáltalán, mindenki orosz) és 65 százalék úgy véli, a feszültség majd egy boldog végben olvad szét, madárcsicsergés, habos bárányfelhők.

A CNN szerint az ukránoknak csak 43 százaléka bízik a happy endben, talán azért is, mert ugyanennyiben gondolják, hogy Moszkva nem áll meg a szakadár területeknél.

Testvéri érzésekről, egyesülésről, madárdalról az ukránok nem ejtenek szót.

Az anyák meg hallgatnak. Persze lehet, hogy csak a hatalomsüketség nyomja el a hangjukat. Még.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. február 23-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

Ukrán válság