„Klubrádió
Esti gyors

A medve nem játék – Kárpáti Iván jegyzete

1/02/2022 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Orbán Viktor veszélyes játékot űz, eddig többnyire szerencséje volt. Ha egyszer megtörik a szériája, az minket is a mélybe ránt.

2022. február 01. Esti gyors - részlet 22.02.01. Kárpáti Iván jegyzete
01:12
00:00
„Nem szabad megengedni, hogy Magyarországot a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék” - jelentette ki Orbán Viktor 2007-ben. Majd azt is hozzátette: az olaj keletről jön, de a szabadság nyugatról. Nem tudom, hogy valójában mit gondolt erről akkoriban, de még ezt mondta. 

Azóta Brüsszel lett retorikájában Moszkva, a Nyugat pedig egyenlő Sorossal. A hidegháború óta nem látott feszültséggel terhelt időszakban utazott Putyinhoz. Ez végtelenül imponálhat neki, évek óta magát már nemzetközi tényezőként igyekszik felépíteni. Persze ezt csak úgy teheti meg, hogy egy EU- és NATO-tagország miniszterelnöke. Ha nem az lenne, akkor annyira lenne érdekes az orosz elnök szemében, mint egy észak-macedón polgármester. Veszélyes játékot űz, eddig többnyire szerencséje volt. Ha egyszer megtörik a szériája, az minket is a mélybe ránt. Az oroszokkal mindenki tárgyal és mindenki bizniszel, de a többség nem bízik meg bennük és nem szolgáltatja ki magát nekik, csak amennyire feltétlenül szükséges.

Orbán már túl van a pragmatikus gesztusok határán, nehéz lesz hátrébb lépni.

Kárpáti Iván jegyzete a 2022. február 1-jei Esti gyorsban hangzott el.