„Klubrádió
Hetes Stúdió

Ukrán nagykövet: Azt várjuk Magyarországtól, hogy beszéljen az orosz agresszióról

30/01/2022 18:01

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán interjút adott a Klubrádiónak Ljubov Nepop Magyarországra akkreditált ukrajnai nagykövet. A diplomatát kérdeztük Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai útjáról is, azt mondta, azt várják Magyarországtól, amit a többi EU- és NATO-partnerüktől, hogy beszéljen az orosz agresszióról is, továbbá legyen szolidáris, álljon a szankciók megerősítése mellé.

2022. január 29. Hetes Stúdió / részlet, Ljubov Nepop-interjú (22.01.29.)
12:10
00:00

Az ukrán-orosz konfliktus bármelyik pillanatban drámai fordulatot vehet. Ljubov Nepop Magyarországra akkreditált ukrajnai nagykövetet kérdeztük a pillanatnyi helyzetről, Ukrajna készenléti állapotáról, Orbán Viktor moszkvai útjáról, az Északi Áramlat 2 körül kialakult ellentmondásokról, amelyek Európa energiaellátást súlyosan befolyásolják. A helyzet bizonytalanságára jellemzően az interjúhoz nehéz volt megfelelő időpontot találni, de a nagykövet eltökélt volt abban, hogy véleményét elmondja rádiónknak. 

Arra a kérdésre, hogy küszöbön áll-e a háború, vagy csak nyomásgyakorlást látni, Ljubov Nepop azt válaszolta: a háború 2014 óta tart, 15 ezer ukrán állampolgár halt meg, Krím és Kelet-Ukrajna egy része orosz irányítás alatt van. Jelenleg ennek a háborúnak az eszkalációja történik – tette hozzá. Hogy miért most, azzal kapcsolatban azt mondta: Ukrajna erősebb lett, talán Oroszország attól tart, hogy ha gazdasági szempontból tovább erősödnek, akkor több lehetőségük lesz diplomáciai úton visszaszerezni a megszállt területeket.

Szerinte az oroszok célja destabilizálni Ukrajnát és megszerezni fölötte a kontrollt, valamint destabilizálni akarják a NATO-t és az Európai Uniót is; Moszkva visszaállítaná az 1997-es állapotokat a NATO-tagság szempontjából. Voltak és vannak is arra próbálkozások, hogy lecseréljék az ukrán elnököt oroszbarát vezetőre – jegyezte meg.

A diplomata úgy látja: most a módszerek változtak meg, nyíltan vállalják, hogy orosz katonák vannak ott, eddig azt mondták, hogy csak „donecki traktoristák”. Nagyon fontosnak nevezte a diplomáciai megoldást, a fegyveres harcok elkerülését. Arra számítanak, hogy közös erőfeszítésekkel megelőzik a támadást. 

A nagykövet azt nem érti, miért áldozza fel magát egy orosz katona egy másik ország megtámadásakor. „Neki mi a nemes cél, Putyin imperialista álmai a szovjet birodalom visszaállításáról?” – tette fel a kérdést.

Ukrán válság
 
 Az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagjai gyakorlatoznak egy kijevi parkban 2022. január 22-én. Az elmúlt hetekben civilek tucatjai csatlakoztak az ukrán hadsereg tartalékosaihoz egy esetleges orosz inváziótól tartva. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
 
 

Kiemelte, hogy nagyon hálásak a szolidaritásért, a nemzetközi támogatásért. Szóba került Orbán Viktor moszkvai útja; mint mondta, azt várják Magyarországtól, amit a többi EU- és NATO-partnerüktől, hogy ha már tárgyal Oroszországgal, beszéljen az orosz agresszióról is, továbbá legyen szolidáris, álljon a szankciók megtartása, megerősítése mellé. „Szomszédok vagyunk, ha mi bajban vagyunk, akkor az a baj csak 300 kilométerre van Budapesttől”. Ha növekszik a katonai eszkaláció, az minden ukrán állampolgár életét veszélyezteti, beleértve a kárpátaljai magyarokat is – fogalmazott.

 
Ljubov Nepop
 

Szerinte ezt a konfliktust „nem a Nyugat, hanem Oroszország teremtette”. Közölte, ők nem akarnak háborút, nem akarnak senkire támadni. Ljubov Nepop úgy látja, partnereik már megértették, ha most nem lesznek egységesek, és Oroszország megérzi, hogy van lehetőség feláldozni Ukrajnát, akkor nem az a kérdés, hogy lesz-e következő, hanem hogy mikor.

A nagykövet beszélt a gázszállításról is, azt mondta, az Északi Áramlat 2-t Oroszország politikai célból építi, mert az Európának szükséges gázt Ukrajnán keresztül lehetne szállítani. Most a kapacitások 23 százalékát használják csak ki. Hozzátette, azt javasolták, hogy ők féláron biztosítják a gázt Európának, ha az oroszok növelik a szállítási kapacitást. Erre azt a választ kapták, hogy csak akkor növelik, ha az Északi Áramlat 2-t üzembe helyezik.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió
2022. január 29., szombat 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit