„1%
A lényeg

Joe Biden februári orosz támadástól tart Ukrajnában

28/01/2022 14:59

| Szerző: Klubrádió

Joe Biden amerikai elnök szerint nagyon-nagy valószínűsége van annak, hogy Oroszország a következő hónapban lerohanja Ukrajnát – írta a BBC a Fehér Házra hivatkozva.

Erről Biden magának az ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek beszélt, hozzátéve, hogy ebben az esetben a szövetségesekkel együtt határozott válaszlépésekre számíthatnak az oroszok – közölte a cikket szemléző 24.hu.

Oroszország több mint százezer, nehézfegyverzettel ellátott katonát sorakoztatott fel az ukrán határnál. Moszkva ennek ellenére tagadja, hogy támadást tervezne, de nem látja optimistán a helyzetet, miután a válság megoldására tett főbb követeléseit (így a NATO teljes kivonulását Közép-Kelet-Európából, például Magyarországról) visszautasították az amerikaiak.

Az amerikaiak komolynak érzik a veszélyt, ezért a héten hazaküldték Ukrajnából az ott dolgozó diplomaták családtagjait és az ott dolgozó amerikai állampolgárokat is megkérték, hogy hagyják el az országot.

A BBC felhívja a figyelmet, hogy nem ez lenne az első alkalom, hogy az oroszok megtámadnák Ukrajnát. 2014-ben a Krím-félszigetet foglalták el, annektálták és támogatást nyújtottak a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistáknak, akik Donyec és Luhanszk megyében nagy területeket tartanak ellenőrzésük alatt.

(Kiemelt kép: Facebook)