„Klubrádió
Hetes Stúdió

Kitörni a rendszerszintű korrupcióból – de hogyan?

29/01/2022 13:58

| Szerző: Klubrádió

Orbán elmegy Putyinhoz látogatóba – politikai elemzőt és az ukrán nagykövetet is megkérdeztük a Hetes Stúdióban, ahol arról is volt szó, hogy Varga Zs. András egy éve áll a Kúria élén, valamin arról, hogy a Transparency International elemezte korrupció szempontjából az elmúlt tíz évet.

2022. január 29. Hetes Stúdió (2022. január 29., szombat 15:00)
53:02
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Az ellenzék kérése ellenére Orbán elmegy Putyinhoz látogatóba, noha ez a békebeli gesztus nyilvánvalóan az Európai Unió több vezetőjének sem tetszik. Brüsszel amúgy közölte, hogy áprilisig nem lesznek pénzügyi szankciók Magyarország ellen. Vasali Zoltánnal, az IDEA Intézet elemzőjével beszélgettünk.  

 
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor 2016-ban. Kép: Wikimedia Commons
 

Egy éve került a Kúria élére Varga Zs. András, aki ugyan az eredeti feltételeknek nem felelt meg, tudniillik nem volt bíró, de egy rászabott törvénymódosítás mégis a székébe segítette. Mit mutat a működése? Hacsi Gáborral, az Amnesty International Magyarország jogi munkatársával beszélgettünk.

Országgyűlés - Varga Zsolt András, a Kúria elnökjelöltje
 
Varga Zs. András, a Kúria elnökjelöltje meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén a Parlament Delegációs termében 2020. október 8-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 
 

Az ukrán-orosz konfliktus bármelyik pillanatban drámai fordulatot vehet. Ljubov Nepop hazánkba akkreditált ukrajnai nagykövetet kérdeztük a pillanatnyi helyzetről, Ukrajna készenléti állapotáról, Orbán Viktor moszkvai útjáról, az Északi Áramlat 2 körül kialakult ellentmondásokról, amelyek Európa energiaellátást súlyosan befolyásolják. A helyzet bizonytalanságára jellemzően az interjúhoz nehéz volt megfelelő időpontot találni, de a nagykövet eltökélt volt abban, hogy véleményét elmondja Csernyánszky Juditnak.

 
Ljubov Nepop
 
Forrás: Ukrán Nagykövetség honlapja
 

Hogyan lehetne kitörni a rendszerszintű korrupcióból? A Transparency International kerekasztal-beszélgetésben elemezte az elmúlt tíz évet és a közállapotokról szóló Fekete Könyv második kötetét. Józsa Márta összefoglalóját hallhatták.

 
kép: Pixabay
 

Ezek után Megbeszéltük a hét eseményeit Rózsa Péterrel, Rab Lászlóval és Bolgár Györggyel.

2022. január 29. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2022. január 29., szombat 16:05)
52:31
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Hetes Stúdió
2022. január 29., szombat 15:05
Műsorvezető: Szénási Sándor