„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dobrev: Orbánék Putyin kis szolgálóiként kihasználják az ukrajnai magyarokat

26/01/2022 20:39

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az ország szempontjából tragikusnak nevezte a Megbeszéljükben Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, hogy az Orbán-kormány Putyin orosz elnök szolgálójává vált. Történelmi hibának tartja, hogy Magyarország ismét a rossz oldalra áll egy háború küszöbén. Orbánékat két oldalról satuba fogták, az EU tagországai is leállították a pénzküldést a "korrupt miniszterelnöknek". A DK volt miniszterelnökjelöltje azt is elárulta a Megbeszéljükben, hogy nemsokára Márki-Zay Péterrel együtt indul kampányolni.

2022. január 26. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Dobrev Klára - 2022.01.26.
18:02
00:00

Szijjártó Péter egyértelműen úgy nyilatkozott, mintha Magyarország elköteleződött volna Putyin mellett, ami Dobrev Klára szerint drámai és szörnyű. A Megbeszéljükben elmagyarázta, hogy a külpolitika az nem valami nagyon távoli dolog Magyarországtól, hanem minket is befolyásol: "ami most zajlik, az nagyon erősen fogja befolyásolni a magyarok hétköznapjait. Egyre erőteljesebben és egyre erőszakosabban törekszik Putyin arra, hogy a saját befolyási övezetét kitágítsa" - mondta az EP-képviselő.

Szerinte az országnak tragikus, hogy arra Orbánnak nincs egy szava, "amikor Putyin elnök letesz egy olyan javaslatot az asztalra, ami Magyarországot gyakorlatilag kiszakítaná abból az euroatlanti szövetségből, amibe tartozunk. És erre a magyar külügyminiszternek nem az a reakciója, hogy hangosan tiltakozik, hogy szó sem lehet róla". Dobrev Klára szerint a kormány politikája mind a tíz millió magyar számára drámai következményekkel fog járni.

"Az elmúlt évtizedek legfeszültebb időszakát éljük" - mondta az EP-képviselő, aki szerint a hidegháború óta nem volt ennyire feszült a viszony Oroszország és az euroatlanti szövetség között. "Mi, magyarok pedig nagyon egyértelműen döntöttünk, hogy hova akarunk tartozni, Nyugat-Európához, a NATO része szeretnénk lenni, és még a Fidesz szavazók is így gondolják, hogy oda tartozunk". 

A politikus azt látja, hogy ha tovább feszül a helyzet, "ahogy a történelemben már többször is, ismét a rossz oldalra kerülünk", az Orbánéknak a történelmi bűne lenne. Szerinte amit Orbán Viktor miniszterelnökként képvisel, nem összeegyeztethető az európai politikával, és az áprilisi parlamenti választás szerinte arról fog szólni, hogy Orbán vagy Európa.

Orbán Viktor minden egyes lépéssel bebizonyítja, hogy Magyarországot egye távolabb próbálja elráncigálni az Európai Uniótól, és "egyre közelebb akár az orosz akár a kínai érdekszférához". Szerinte ez már az EU-s tagságunkról szól, és ebben a rossz oldalon állni, árulás a magyar nemzet ellen.

Az ukrajnai magyar kisebbségekkel kapcsolatos bánásmód miatt Dobrev szerint Orbánék határozottabban is felléphettek volna - "senki nem akadályozza meg őket benne" -, kemény határozott tárgyalásokon konkrét konstruktív javaslatokat tettek volna, de Dobrev szerint erre azért nem került sor, mert ezt a kérdést nem akarta megoldani a magyar kormány, "ebben nem volt érdekelt". Abban volt érdekelt, hogy a problémát élezze, Putyin egyszerű kis szolgálólányaiként közelítették meg a magyarok érdekeit, a határon túli magyarokat csak felhasználja, hogy mindig kedvére tegyen, ahogy teszi Bosznia esetében is.

"A magyar külpolitikának az a szerepe, hogy ezeket a konfliktusokat élezze" - jelentette ki Dobrev, aki el nem tudja képzelni, hogy a magyar kisebbségnek hogyan lehetne bármilyen érdeke, hogy fegyveres konfliktus legyen Ukrajnában. "Ez halottakat, háborút jelent közvetlenül a határunkon".

A műsor további részében az Európai Bíróság jogállamisági peréről is szó esett, ami február közepén kezdődik, de Dobrev Klára szerint addig is zajlik az eljárás, aminek eredménye, hogy az elmúlt hónapokban nem érkezett az Európai Uniótól Magyarországra egy fillér sem. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy nem az Orbánék által előszeretettel emlegetett Brüsszelről van szó, hanem az egyes tagországokról, amelyeknek a vezetői úgy döntöttek, hogy nem hajlandók tovább finanszírozni egy korrupt miniszterelnököt, mondta.

Dobrev Klára saját politikai sikereiként említette, hogy erről beszéltek éveken keresztül az EP-ben, hogy az EU pénzek ilyen felhasználása csak Orbán oligarchiáinak nem pedig a magyaroknak jelent meggazdagodást, és hogy Magyarországnak az az érdeke, ha ezeket az EU-s pénzeket a független bíróságokhoz, a független ügyészséghez és antikorrupciós intézkedésekhez kötik. A bírósági döntésről előzetesen szerinte már lehet sejteni, hogy az lesz, hogy az országok jogszerűen kötik a lopás megakadályozásához, hogy pénzt adjanak a magyar kormánynak.

A Megbeszéljükben Dobrev Klára beszélt még arról is, hogy hogyan kampányol jelenleg az ellenék, és hogy Márki-Zay Péterrel együtt fognak-e kart karba öltve megjelenni. A kampány menetét Márki-Zay Péter diktálja, mondta Dobrev Klára, aki szerint éppen akkor beszéltek erről, amikor a miniszterelnök-jelölt beteg volt, és felvetette, hogy itt lenne az ideje, hogy Dobrevvel együtt közös kampányeseményeket tartsanak, amit a DK-s politikus örömmel fogadott.

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva meghallgathatja.