„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Háborús üzemmódra kell váltaniuk a magyar titkosszolgálatoknak

25/01/2022 22:22

| Szerző: Klubrádió

Olyan mértékű a magyar kormányzat információigénye a nyílt háborúval fenyegető orosz-ukrán konfliktusról, hogy a szolgálatoknak magasabb fokozatba kellett kapcsolniuk, igaz ez a kinti terepen működő katonai szolgálatokra, valamint a polgári szolgálatok közé tartozó Információs Hivatalra, és a belső elhárításra is – mondta Katrein Ferenc volt titkosszolgálati vezető.

2022. január 25. Reggeli személy-részlet / Katrein Ferenc 1. rész - 2022.01.25.
31:45
00:00

Gyakorlatilag háborús üzemmódban kell dolgozniuk a magyar titkosszolgálatoknak is az orosz-ukrán konfliktus kiéleződése miatt. Ez igaz a kint, terepen működő katonai szolgálatokra, akiknek a régióból kell információkat szerezniük, a polgári szolgálatok közé tartozó Információs Hivatalra, amelynek a külföldi hírszerzés a feladata, valamint a belső elhárításnak is lépéseket kell tennie – mondta Katrein Ferenc, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt műveleti igazgatója. Olyan mértékű a magyar kormányzat és a nyugati szövetségi rendszer információigénye, hogy a szolgálatok a normál működéshez képest magasabb fokozatba kapcsoltak – tette hozzá.

 
Katrein Ferenc Forrás: Klubrádió
 

Jelenleg szerinte az összes hírszerző szolgálat azon dolgozik, hogy választ találjon a mostani helyzet „egymillió dolláros kérdésére”: vajon komolyan gondolja-e Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna megtámadását? A megoldáshoz a katonai hírszerzésnek be kell mérnie, milyen csapatok vannak a konfliktuszónában, milyen harcértékkel, kiképzéssel, felszereléssel, valamint hogy kik állnak az első vonalakban, mögöttük pedig milyen a harctéri előkészítés, például milyen kórházakat telepítettek a közelbe. Hozzátette, a terep felderítését úgy kell elvégezni, hogy közben a másik fél tisztában a rá irányuló hírszerzői figyelemmel.

Katrein Ferenc szerint a nyílt háborút előrevetítő orosz-ukrán feszültség nagyon is közel van Magyarországhoz, és bár a hazai közvélemény fókuszát jelenleg elviszi a választási kampány, érdemes számolni vele, hogy egy, a keleti szomszédunknál eszkalálódó háborús konfliktus hatásai nagyon hamar ideérhetnek. Ha megindulna az orosz hadigépezet, akkor például nagyon nagy számú menekült jelenthetne meg a magyar-ukrán határon. Ennek a hirtelen kialakuló menekültnyomásnak a kezelésére nyilván készültek már vészforgatókönyvek, illetve jelenleg is folynak a tervezések – véli az elemző. Hangsúlyozta, egy ilyen helyzetre fel kell készülnie nem csak a szolgálatoknak, az idegenrendészetnek és a határőrségnek, de a magyar közvéleményben is tudatosítani kellene már, hogy egyre valószínűbb forgatókönyvről van szó.

Katrein Ferenc 2000-től 2013-ig dolgozott a Nemzetbiztonsági Hivatalban, 2010 utáni nevén az Alkotmányvédelmi Hivatalban (AH). Az extrémizmussal foglalkozott, azon belül is a szélsőjobboldallal és a nemzetközi terrorral, valamint kémelhárítással. Műveleti igazgató volt a legmagasabb beosztása, később a főigazgató vezető főtanácsadója lett.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli személy/Interjú Katrein Ferenccel 1.rész
2022. január 25., kedd 09.00
riporter: Dési János

 

 


Alább pedig a Katrein Ferenccel készített teljes interjút is meghallgathatja, amelynek második felében Völner Pál ügyéről is beszél.
Megdöbbentette, nem érti az államtitkár magabiztosságát, azt viszont érti, miért nem lehetett elsikálni a botrányát.

2022. január 25. Reggeli gyors/Reggeli személy (2022. január 25., kedd 09:00): Katrein Ferenc
50:46
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter