„Klubrádió
Reggeli gyors

Az oroszok a gázzal zsarolják Európát

13/10/2021 07:44

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Moldova az Európai Unió sürgős segítségét kéri, mert a Gazprom orosz állami energetikai cég csökkentette a gázszállítást. A 2,6 millió lakosú, Románia és Ukrajna közé ékelődött volt szovjet tagköztársaság Románián keresztül szeretne gázhoz jutni a hiány enyhítése érdekében.

2021. október 13. Lapszemle 20211013/KárpátiJános
05:06
00:00

A múlt hónapban lejárt az oroszokkal korábban kötött szerződés hatálya, és a Gazprom csak jóval drágábban lenne hajlandó továbbra is szállítani. Ezt a Financial Times értesülése szerint a moldovaiak nem akarják megfizetni. A Gazprom így most csak a korábbi mennyiség egyharmadát biztosítja, mégpedig jóval drágábban: csak a múlt hónapban az ezer köbméterenkénti 550 dollárról 790 dollárra emelte az árat, ami már csaknem az ötszöröse annak az átlagárnak, amit Moldova tavaly fizetett. Ez az árszint már nem igazságos és nem reális Moldova számára - idézi a Financial Times Andrei Spinut, az ország miniszterelnök-helyettesét, aki szerint alternatív beszerzési forrásokat kell keresni.

A londoni lap emlékeztet arra, hogy Moldova, ahol ütköznek egymással Moszkva és a Nyugat befolyásszerző törekvései, tavaly erősen EU-barát államfőt választott Maia Sandu személyében, akinek a pártja aztán az idén júliusban megrendezett parlamenti választáson földcsuszamlásszerű győzelmet aratott. Piaci elemzői körökben úgy látják: a Moldova esetében szóba jöhető gázmennyiség a Gazprom szempontjából jelentéktelen, ezért kézenfekvő, hogy az orosz állami vállalat magatartása politikai nyomásgyakorlásként értelmezhető.

 
Gazprom
 
Forrás: Flickr.com.
 

 

Moldovában éppen akkor állt elő hiány, amikor Európa is az egekbe törő gázárakkal viaskodik, és a Gazprom nem hajlandó pótlólagos szállításra a hosszú távú szerződésekben kikötött mennyiségen felül. Románia maga is saját szükségleteinek a biztosításával van elfoglalva.

A Financial Times szerint Moldova eddig túlzott mértékben támaszkodott Moszkvára: kizárólag az Oroszországból Ukrajnát átszelő csővezetéken kap gázt. Csak a múlt héten fejezték be - és még ebben az évben üzembe helyezik - a Romániával való energetikai kapcsolatot biztosító gázkonnektort. Moszkva rendszeresen sújtja embargóval a moldovai termékeket, így például az onnan érkező bort is. Eközben de facto orosz katonák nyújtanak biztonsági garanciát az ukrán határ mentén található, Dnyeszteren túli szakadár területnek.

A londoni lap szerint a Nemzetközi Energia Ügynökség úgy ítéli meg, Oroszország mintegy 15 százalékkal gond nélkül emelni tudná az Európába irányuló gázszállítást, és ezzel mérsékelhetné a megugrott árakat.

Oroszországnak az Európai Unióhoz akkreditált nagykövete azonban azt mondta a Financial Timesnak: Európa a gázellátási megrázkódtatások elkerülése érdekében helyesen tenné, ha javítaná kapcsolatait Moszkvával.

A londoni lap azt is tudni véli Aura Sabadustól, az ICIS piaci elemző cég szakértőjétől, hogy az ukránok felajánlották a Gazpromnak: át tudják irányítani Moldova felé azt a gázmennyiséget, amit előzőleg Magyarországnak szántak.