„Klubrádió
Reggeli gyors

Az oroszoknak létszükséglet - Elmennek-e a falig a gázellátásban?

8/11/2021 10:57

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A hírek szerint jelentősen megemelkedtek az energiaárak a világon, Nyugat-Európában már az otthoni didergésre készítik fel a lakosságot. Energiaválság van? Az oroszok szerint még sosem szállítottak annyi gázt Eurüpának, mint most, ezért a gázhiányért nem ők a felelősök. Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint még egy nagy hideg sem fogja a lakosságot érinteni.

Vajon ismét fegyverként használják az oroszok az gázt, és azért állították le a gázszállítást német, lengyel és az ukrán piacra, hogy kierőszakolják az Északi Áramlat2 még hiányzó engedélyeinek megadását? Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint azonban a Gazprom a szerződéses kötelességeinek helyt állt, és a szerződéseket teljes mértékben kielégíti. Viszont a szerződésen felüli extra mennyiségeket nem tudja, vagy más oldalról megközelítve, nem akarja szállítani. Az igazság azonban nem ismert az orosz cég közismert átláthatatlansága miatt.

2021. november 08. Reggeli gyors (2021. november 08., hétfő 06:00)
154:55
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

(A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 00:40:30-tól hallgathatja meg)

A lengyelek és az ukránok viszont azt állítják, hogy a szerződésben lekötött mennyiséget sem kapják meg. Pletser szerint viszont a lengyelek a 2022-ig szóló szerződésnek megfelelő mennyiséget megkapták.

Ahova viszont valóban nem érkezik többletgáz, az a lengyel-német határ. Ezen a vezetékrendszeren Oroszország most nem szállít Németország felé. Pletser szerint Putyin ezt azzal magyarázta, hogy Oroszország először a saját tározóit tölti fel, de november 8-tól már lesz feles gázuk. Kíváncsi, hogy teljesítik-e ezt a vállalást.

Aláírták az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződé
 
Aláírták az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződé
 
Budapest, 2021. szeptember 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3) és Jelena Viktorovna Burmisztrova, a Gazprom elnökhelyettese (b2) kezet fog, miután Dmitrij Jevgenyevics Averkin, a Gazprom export vezérigazgató-helyettese (b) és Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója (j2) aláírta az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződést a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. szeptember 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

 

Pletser kitért arra is, hogy az utóbbi 7-8 év globálisan viszonylag alacsony gáz és olajárakat okozott, ami visszahatott a beruházásokra, és szerinte a Gazpromnak is lehetnek ilyen elmaradásai, viszont szerinte az oroszok igenis fejlesztik ezt az iparágat, hiszen számukra létkérdés, hogy olajat és gázt adjanak el. Az orosz gazdaságnak ugyanis ez az egyetlen versenyképes terméke: a fosszilis energiahordozók és az atomenergia. Ezért létkérdés, hogy az eszközök minősége rendben legyen.

Lengyelország egy évtizede deklarálta, hogy hosszabb távon teljesen le akar válni az orosz gázról, ezért a szerződésük lejárta, 2022 után már csak alkalmi orosz gázvásárlásokról lehet szó. A lengyelek az új norvég gázvezetéktől várják a gázbiztonságot, illetve a szomszédoktól kaphat földgázt. Szerintük ez fogja biztosítani a gázellátást, és nincs szükségük hosszú távú szerződésre a Gazprommal.

A hírek szerint Nyugat-Európában már hirdetésekben készítik fel a lakosságot a közelgő energiahiányra és cidrire, de Pletser nem hiszi, hogy ennyire drasztikus lenne a helyzet. Októberben az európai országok készleteinek a feltöltöttsége ugyan alacsonyabb volt, mint korábban, 75% körüli, szemben a az ilyenkor szokásos 90% fölötti tároltsággal. Ugyanakkor ha nagyon hideg a tél, és valóban gázellátási problémák adódnak, az elsősorban az ipart fogja érni, mert az utolsó dolog, amit a kormányok korlátoznak, az a lakossági ellátás. "Nem lesz ennyire extrém szituáció, hogy a lakossági gázellátással gondok legyenek".

De mi lesz Ukrajnával? Ők szerinte nagyon nehéz helyzetben vannak, és a gázellátásuk attól függ, hogy tudnak-e Lengyelország, Szlovákia esetleg Magyarország felől gázt beszállítani. Náluk lehetséges korlátozás is, mert nehezebb helyzetben vannak, mint Nyugat-Európa.