„Klubrádió
Reggeli gyors

Szijjártó: Nem akarjuk, hogy a hidegháború visszatérjen

24/01/2022 07:36

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Interjút adott New Yorkban Szijjártó Péter a konzervatívok tv csatornájának, a NewsMaxnak. Szijjártó elmondta, ha bármilyen konfliktus volt Kelet és Nyugat között, annak mindig a kis közép-kelet-európai országok a vesztesei. Szerinte nem akarjuk, hogy a hidegháború visszatérjen, mondta, majd az ellenzék és Márki-Zay Péter gyalázásába kezdett.

Ukrán-magyar közös hadgyakorlatról tárgyalt Oleksii Reznikov ukrán védelmi miniszter Benkő Tibor magyar miniszterrel a Tisza, többnemzetiségű műszaki zászlóalj szervezeti keretein belül – számolt be erről az ukrán 112-es tv csatorna a védelmi tárca közleményére hivatkozva. A magyar Honvédség parancsnoka, Ruszin-Szendi Romulusz és ukrán kollégája egyeztettek arról is, hogy más európai partnert is bevonnak a közös akcióba, illetve a hadgyakorlat célja a kölcsönös segítségnyújtás. Az ukrán törvényhozás, a Verkhovna Rada decemberben engedélyt adott külföldi csapatok beengedésére az ilyen jellegű, békés célú katonai műveletek céljából.

Ukrajnának számos dologban változtatást kell végrehajtania ahhoz, hogy a NATO tagja lehessen – mondta Szijjártó Péter az orosz TASZSZ hírügynökség New Yorkban keltezett tudósítása szerint. Első helyen a kárpátaljai magyarok kisebbségi jogainak biztosítását nevezte meg a magyar külügyminiszter, alapvetően az iskolai anyanyelvi oktatás mellőzése illetve annak korlátozása miatt. Szijjártó kifogásolta azt is, hogy Ukrajnában nem lehet hivatali tisztséget vállalnia annak, aki kettős állampolgársággal rendelkezik, ami egyet jelent a demokrácia megsértésével.

Vlagyimir Putyin Budapesten
 
Vlagyimir Putyin, Orbán Viktor
 
Budapest, 2019. október 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (k) a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI
 

 

"Megértjük, milyen kihívásokkal kell megküzdenie Ukrajnának, amikor nemzeti szuverenitásáért és a területi egységért küzd, ám ennek ellenére soha nem lesz elfogadható a számunkra a kisebbségekkel való mostani bánásmód".

A Fókusz úgy tudja, hogy Magyarország megakadályozhatja Ukrajna NATO-tagságát. Erről állítólag maga Orbán Viktor nyilatkozott akkor, amikor Kijev élesen bírálta Magyarországot, mert Ukrajna megkerülésével kaptak gázt Oroszországból. A lap idézi Joe Biden amerikai elnököt is, aki szerint a Krím annektálása és a Donyeck térségben folyó háború nem befolyásolhatja Ukrajna NATO tagságát, azonban a korrupció és ezzel együtt sok egyéb jelenség is akadálya egyelőre ennek a folyamatnak.

A hétvégén adott interjút a New Yorkban Szijjártó Péter a konzervatívok tv csatornájának, a NewsMaxnak. Szijjártó elmondta, ha bármilyen konfliktus volt Kelet és Nyugat között, annak mindig a kis közép-kelet-európai országok a vesztesei. Szerinte nem akarjuk, hogy a hidegháború visszatérjen.

Az őt kérdező újságíró a világ bajait igyekezett Joe Bidenre kenni, mire Szijjártó kijelentette: nagyon bonyolult lenne mindezeket összekötni azzal, ki van éppen hatalmon az Egyesült Államokban. Ellenben azt kiemelte, hogy soha nem voltak olyan jók a magyar-amerikai kapcsolatok, mint Donald Trump elnöksége idején. Arra is felhívta a figyelmet, hogy épp előző nap beszélt telefonon Orbán és Trump, utóbbi teljes támogatásáról biztosította a magyar kormányfőt a közelgő választások alkalmával.

Az ellenzékről Szijjártó azt állította, hogy a szélsőbaltól, akommunistáktól a szélsőjobbig, minden párt jelen van a koalícióban, még az az antiszemita párt is, ami miatt a külföld a magyar kormányt az elmúlt években állandóan bírálta. Most bezzeg senki nem tiltakozik, amikor az ellenzék soraiban antiszemita párt van. A külföld már megint kettős mércét alkalmaz a magyar kormány ellen – panaszkodott Szijjártó, amit szomorúan vett tudomásul a műsorvezető. Arra a kérdésre, hogy a konzervatív Orbánnak konzervatív kihívója lesz az ellenzék részéről, Szijjártó ezt határozottan tagadta, és azt mondta, szereti magáról azt hirdetni Márki-Zay Péter, hogy konzervatív.

A világsajtó – az amerikaitól kezdve a kínaiig azt a hírt kapta fel, miszerint a migráció ismét a kormány választási kampánytémája lett. Az AP amerikai hírügynökség egy 26 éves szíriai menekültet szólaltatott meg, akit visszautasítottak a magyar határ mellől Szerbiába, és azt kérdezte, ha egyszer nem akar Magyarországon maradni, akkor miért nem engedik át? 35 társával együtt végigvergődött Európa egy részén, és megrekedt. Ausztriába, Németországba, Hollandiába akarnak menni. "Akkor mi a bajuk velünk?"