„Köszönjük,
A lényeg

Transparency: Magyarország az EU második legkorruptabb állama

25/01/2022 11:31

| Szerző: Klubrádió

Magyarország az Európai Unió második legkorruptabb tagállama írja a 444 a Transparency International most megjelent korrupciós jelentésére hivatkozva. Magyarország 2021-ben 43 pontot kapott, ami eggyel rosszabb az előző évi adatnál. Az Európai Unióban csak Bulgária teljesít rosszabbul.

A 2020-asnál is rosszabb eredményt ért el Magyarország a Transparency International most megjelent korrupciós jelentésében – vette észre a 444. A nemzetközi szervezet évről évre kiszámolja az országok korrupcióérzékelési indexét 13 különböző felmérés segítségével. Az államokat 0-tól 100-ig terjedő skálán pontozzák, ahol a 100 jelöli a legkisebb, a 0 pedig a legnagyobb korrupciót.

Magyarország 2021-ben 43 pontot kapott, ami eggyel rosszabb az előző évi adatnál. Az Európai Unióban csak Bulgária teljesít rosszabbul, 42 ponttal. 180 ország közül a 73. helyen állunk, Bulgária a 78. A Transparency 1995 óta használja a korrupcióérzékelési indexet, Magyarország még egyszer sem kapott ilyen kevés pontot. Érdekesség, hogy története legrosszabb értékelését kapta a listán így is igen előkelő helyen álló Svájc (84), Hollandia (82), Belgium (73), valamint Szlovénia (57), Lengyelország (56) és Ciprus (53) is.

Az összefoglalóban Luxemburg, Lengyelország és Ciprus mellett Magyarországot is kiemelték mint olyan európai államot, ahol jelentősen romlott a korrupciós helyzet 2012 óta. A Transparency szerint a magyar kormány kihasználta a járványhelyzetet, hogy még jobban megszilárdítsa hatalmát és korlátozza a szabadságjogokat, különösen a véleménynyilvánítás szabadságát és a médiaszabadságot.

Ehhez képest Ausztria, Észtország, Lettország, Olaszország és Görögország előrelépett az elmúlt tíz évben, igaz, az osztrákok az elmúlt három évben egyre rosszabbul teljesítenek.

A globális listát Dánia, Finnország és Új-Zéland vezeti 88 ponttal, és az első tízben van Norvégia, Szingapúr, Svédország, Svájc, Hollandia, Luxemburg, valamint Németország is. A világ legkorruptabb országa ez alapján Dél-Szudán (11 pont).

(Kiemelt kép: Flickr.com)