„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó elismerte, hogy amerikai kérésre tárgyalnak csapatok ideiglenes telepítéséről

28/01/2022 20:03

| Szerző: Klubrádió

"Valóban érkezett hozzánk amerikai megkeresés csapatok ideiglenes telepítéséről" – mondta pénteken Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy meg tudja-e erősíteni a CNN értesülését, miszerint ezer NATO-katona érkezhet Magyarországra. Az ezres számot azonban a külügyminiszter fake newsnak minősítette.

Szijjártót az ATV kérdezte pénteken az ukrán-orosz helyzettel kapcsolatban. A külgazdasági és külügyminiszternek a nagyságrend volt meghökkentő, mivel "ezt az ezres számot még sehol nem hallotta", így ezt a CNN által gyártott fake newsnak minősítette. Végezetül hozzátette, hogy a Honvédelmi Minisztérium egyeztet a kérdésben az amerikaiakkal.

A hvg jegyzi meg, hogy az ezres számot illetően azért lehetnek eltérőek az értesülések, mert az amerikaiak három országba is telepítenének csapatokat – Magyarország mellett Bulgáriába és Romániába is – és volt olyan hír, hogy egyenként 1000 katonáról lehet szó, illetve olyan is, hogy összesen ezerről, aztán olyan hír is érkezett, hogy összesen akár 5000-ről is szó lehet.

Szijjártó Péter ismét hangsúlyozta, hogy kizárólag a higgadt, nyugodt, kölcsönös tiszteletre alapuló párbeszéd vezethet megoldásra, ezért folytatni kell a magas szintű egyeztetéseket az ukrán-orosz ügyben.

A sajtótájékoztatót itt tekinthetik meg:

(Fotó: MTI/Mónus Márton)