„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mihályi Péter: Orbán megúszta a járványt, óriási szerencséje volt

28/01/2022 23:10

| Szerző: Klubrádió/szg

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász szerint Orbán Viktor megúszta a koronavírus-járványt, nem égett rá politikai szempontból. Ennek okait abban látja, hogy a kormányfő igyekezett eltitkolni az igazságot, nem engedte, hogy a lakosság a kórházakból kapjon képet a valóságról, valamint, hogy a kormány ezerszeres hangerővel tud megjelenni a médiában. Ráadásul a Fidesz "maffiaszerűen működik", Orbánnal szemben nincs ellenvélemény, így a szavazók hajlamosabbak készpénznek venni, amit a párt állít.

2022. január 28. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Mihályi Péter - 2022.01.28.
12:51
00:00

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász, a Corvinus Egyetem professzora a Mozgó Világ januári számába írt tanulmányt azzal a címmel, hogy „Orbán megúszta a járványt”, vagyis annak ellenére, hogy Magyarország a világon az egyik legrosszabb mutatót produkálta a halálesetek lakosságarányos számában, a kormány nem érzi ennek hátrányát. Erről kérdeztük a Megbeszéljük adásában.

Szerinte a választások előtt két hónappal elmondható, hogy ez már nem fog politikailag ráégni a miniszterelnökre, miközben ráéghetett volna. Úgy véli, Orbán Viktor legalább 2020 kora ősze, az amerikai elnökválasztás előtt felismerte, hogy egy olyan típusú politikus, mint ő, például Donald Trump elnök ebbe belebukhat, és utóbbi bele is bukott. Hozzátette, úgy látja, Trump nem veszített volna a koronavírus-járvány nélkül.

Ezért Orbán minden energiáját arra fordította, hogy egyfelől „eltitkolja az igazságot”, másfelől megakadályozza, hogy a lakosság képeken, élőben, a kórházakból, az érintett orvosok beszámolóiból tudhassa meg, hogy milyen a járvány valósága. Úgy folytatta: ha a számokat nyilvánosságra hozzák, akkor szakemberek is elmondhatták volna a véleményüket; mint amikor a koronavírusban elhunytak egynegyede az idősotthonok lakói közül került ki, „és ezért egyértelműen a kormány volt a felelős”, mert nem dolgozott ki megfelelő védelmi intézkedéseket. Csak éppen ezt nem lehetett elmondani, csupán utólag derült ki, nem voltak adatok, és így a szakemberek se tudtak mire hivatkozni.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Orbán Viktor miniszterelnök és az úgynevezett felhatalmazási törvény a Parlamentben 2020. március 30-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 
 

Megjegyezte: a kiabálóversenyben a hangerő számít. A kormány ezerszeres hangerővel tud megjelenni a médiában médiafelületen, ingyenes utcai újságokban, plakátokon, közrádióban, tévében, mindenütt. Van ennek a jelenségnek egy másik oldala is (és ez egyértelműen nem csak Magyarországra érvényes), ennek lényege, hogy akiknek a kormány szimpatikus, azok védelmükbe veszik az intézkedéseit, legyen szó bármilyen területről. A közvélemény-kutatások csak részben fejezik ki az emberek valódi véleményét, mert ha egy kérdésnek a kormányzathoz köze van, akkor aszerint válaszolnak, ahogy a kormányhoz viszonyulnak. A Fidesznek pedig elég jelentős támogatottsága van, és végül ez jön vissza a közvéleményből is.

Az is szempont, hogy mennyire működik falanxként a kormányzó párt. Amerikában is akadtak olyan kritikusok a republikánus szenátorok között, akik szembeszálltak a saját pártjuk vezetőjével, ez Angliában sokkal látványosabb a konzervatív (tory) pártban. Ez az, ami a Fideszre egyáltalán nem jellemző, mert az, mint párt, Mihályi Péter szerint is „maffiaszerűen működik”. Semmilyen ellenvélemény nem hangzik el, nincs ellensúly, ezért a szavazók hajlamosak készpénznek venni, amit a párt állít.

Az egészségügyi közgazdász szerint Orbán Viktornak az oltásokkal is óriási szerencséje volt, az elmúlt 12 évben nem először. Hatalmas kockázatokat is vállalt, de a média a kezében van, és a tényeket eltagadta.

Ma sem tudni például, hogy a 15 ezer lélegeztetőgép beszerzése mögött milyen „nyilvánvaló vagy erősen feltételezhető” korrupció van, és arról meg nem is beszélnek az emberek, hogy milliárdokért feleslegesen nyomtattak ki védettségi igazolványokat, vagy hogy ki kellett dobni PCR-teszteket szintén milliárdos nagyságrendben. Ezek olyan ügyek, amelyek egyszer-egyszer elhangoztak a médiában, de a közvélemény túllépett rajtuk, mert újabb és újabb történetek jöttek.

A lejátszóra kattintva meghallgathatja a teljes beszélgetést. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megbeszéljük...
2022. január 28., péntek 16:45
Műsorvezető: Bolgár György