„Klubrádió
Reggeli gyors

Jóval olcsóbb tesztek kellenek, és kevesebb átverés

26/01/2022 17:04

| Szerző: Klubrádió

Túl drágák a koronavírusfertőzés kimutatására szolgáló tesztek, és rendre megtévesztő hirdetések is megjelennek ezekről. A GVH javaslatokat tett arra, hogyan változtatható meg a más uniós országokra nem jellemző helyzet.

2022. január 26. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Gondolovics Katalin - 2022.01.26.
11:42
00:00

Mindenkinek feltűnt, és egyébként piaci jelzés is érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz, hogy túl drágák Magyarországon a covidtesztek, a hazai fogyasztók magasabb áron juthatnak ezekhez hozzá itthon, mint saját hazájukban más európai uniós tagállamok polgárai, illetve a szomszédos országokban élők. A piac átvilágítására ezért a GVH tavaly december 23-án gyorsított, de nagyon széles körű ágazati vizsgálatot indított, amely során valamennyi uniós versenyhatóságot, illetve az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságát is megkereste, hiszen nagyon fontos dologról, nagy problémáról van szó – mondta Gondolovics Katalin, a szervezet szóvivője, aki megjegyezte, ő személyesen vásárolt már 8 ezer forintért is tesztet patikában és 2 ezerért is online, de az így is kijelenthető, hogy Magyarországon drágák ezek a termékek.

 
Fotó: Pixabay
 

Arra az eredményre jutottak, hogy Magyarországon az antigéngyorstesztek csak bizonyos üzletekben érhetők el, patikákban, gyógyászati segédeszközöket áruló helyeken, emiatt pedig kevésbé élénk az árverseny. Ezen változtathatna, ha az önellenőrzésre szolgáló teszteket több más helyen, így benzinkutakon vagy kiskereskedelmi boltokban is meg lehetne venni, amire a vizsgálat után a GVH javaslatot is tett. Így nem csak olcsóbbak, de könnyebben elérhetők is lennének ezek a termékek.

Azt is problémának találták, hogy az antigéngyorstesztek túl sok kézen át jutnak el a gyártóktól a fogyasztókhoz, vagyis kifejezetten hosszú a termék úgynevezett értéklánca, ami magasabb árhoz vezet, mert minden szinten újabb drágító tételek épülnek abba bele. A GVH ezért azt javasolja a piaci szereplőknek, hogy lehetőleg közvetlenül hazai importőröktől szerezzék be teszteket.

A GVH vizsgálati jelentésében az is szerepel, ha a javaslataik nem kerülnek alkalmazásra, akkor minisztériumi beavatkozást kérnek a gyorstesztek maximális árszintjének meghatározására.

A szervezet nem csak az árak alakulását vizsgálta, hanem azt is, mennyire vannak rendben a teszteket, fertőtlenítőszereket hirdető reklámok, mennyire lehetnek azok megtévesztők, Megállapították, hogy történtek ilyen átverések, az érintett hirdetőknek pedig szintén javaslatot tettek a problémák kijavítására. Például ne állítsanak olyat, hogy a fertőtlenítőjük 99 százalékban elpusztíthatja a vírusokat, miközben azt nem tudják igazolni, vagy ne ijesztgessék, stresszeljék a fogyasztót azzal, hogy a döntésének meghozatalát sürgető visszaszámláló órát raknak a hirdetésükbe.

Ha a megkeresett üzleti szereplők nem változtatnak a kifogásolt gyakorlatukon, újabb ellenőrzést kapnak, majd ha az sem segít, hatósági eljárás indul az ügyükben, tehát lesz következmény, illetve már indultak is eljárások hasonló jogsértésekért. A járvánnyal összefüggő megtévesztések miatt tavaly 449 millió forint bírságot szabott ki a GVH – mondta a szóvivő.

Gondolovics Katalin a fogyasztókhoz is szólt, hangsúlyozta, hogy a vásárlók is figyeljenek rá, mit vesznek meg, akár tesztekről vagy fertőtlenítőszerekről van szó. Különösen igaz ez az online vásárlásokra, amikor mindig meg kell nézni, például, hogy létező cégtől rendelek-e, van-e ügyfélszolgálata, milyenek a szerződési feltételek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Gondolovics Katalinnal
2022. január 26., szerda 08.15
riporter: Pálinkás Szüts Róbert