„Klubrádió
Reggeli gyors

Ujhelyi: Több százezer ingyenes teszt tűnt el a kormánynál

7/01/2022 11:53

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az Európai Unió az idén és tavaly is több százezer tesztet, illetve az ahhoz szükséges összeget adott a kormánynak, de pont Magyarországon ebből a lakosság nem részesült. Ujhelyi István európai parlamenti képviselő Orbán Viktortól kérdezi, hogy ha már aláírta a szerződést, mondja meg, kik kapták az ingyenes teszteket.

2022. január 07. Reggeli gyors (2022. január 07., péntek 06:00)
144:16
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 56:15-től hallgathatja meg.

100 millió eurót adott novemberben az EU a tagországoknak koronavírus tesztekre, és ebből Magyarországnak 900 millió forint jutott, de ennek a pénznek nincs nyoma, mondta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a Reggeli gyorsban, aki maga tárta fel az újabb botrányos ügyet. Ez egy uniós szerződés, ami október 31-én zárult és a magyar kormánynak november végéig el kellett volna vele számolnia.

Ujhelyinek az vált gyanússá, hogy hiába írta alá a magyar fél a szerződést, és az EU hiába utalta át a pénz 70 százalékát, egyetlen kormányzati tájékoztatóban sem találkozott olyannal, hogy "mondjuk az egyetemista fiatalok, akiknek utazniuk kellene vizsgázni, vagy az ingázó munkavállalók, vagy olyan magyarok, akiket keleti oltóanyaggal oltottak, ezért kizárólag PCR-teszttel léphetnék át az országhatárt, nekik ingyenes vagy kedvezményes tesztet kínáltak volna.

 
Orbán Viktor-reptér
 
Maszkok, tesztek, lélegeztetőgépek érkeztek Kínából // Orbán Viktor Facebook-oldala, 2020.03.24.
Facebook
 

 

Ezért a képviselő kérdéseket küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, aminek szerinte a leglényegesebb eleme, hogy hogy mi éltünk-e a felajánlással vagy sem. "Mert szerinte akár lehetséges az is, hogy bár részt vettünk a programban, de aztán nem hívtuk le a pénzt". Ebben az esetben pedig azt kérdezi, hogy ki ezért a felelős? Hiszen ez az EU-s pénz "egy vissza nem térítendő forrás, tehát nem hitel, hanem az EU adja". Ujhelyi egyébként azt gyanítja, hogy Magyarország felhasználta a pénzt, lehet, hogy csak fideszes párttagok jutottak hozzá, de Ujhelyi szerint biztos, hogy nem arra fordította a pénzt a kormány, amire az EU szánta.

"Milyen logika alapján osztotta szét, hány ember jutott hozzá, kik kapták?" - kérdezte még Orbántól Ujhelyi. A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy annak ellenére, hogy az EU átalány árat határozott meg a PCR-tesztekre: 40 euró, ehhez képest itthon 19 ezer forintért adták, tehát itthon jóval drágább a hatósági ár, mint az uniós, amit furcsáll, de "nyilvánvalóan itt is fideszes mutyi van, hogy úgy szerzik be és adják ezeket a teszteket, hogy néhány ezer forintot le lehessen csipkedni belőlük".

Hogy hány tesztről lehet szó, azt Ujhelyi más országok eljárásai alapján vezette le. "Más kormányok sem tették ingyenessé, hanem kategóriákat állítottak fel, és olyan 4-5 ezer forintot kértek a tesztért. Ha ezzel számol, akkor 200 ezer embernek adhatott volna a kormány kedvezményes vagy ingyenes tesztet, illetve gyorstesztet, amiből több százezer darabra elég lett volna ez a pénz.

De nem ez az egyetlen gyanús eset: Ujhelyi elmondta, hogy tavaly tavasszal a kormány tavaly az EU-tól 500 ezer antigén gyorstesztet kapott ingyen. "Az hova tűnt, hol van?" - kérdezte a képviselő. Szerinte itthon sem mindenkinek kellett volna ingyen adni, hanem például azoknak az egyetemistáknak, tanulóknak, akik külföldön vizsgáznak, és egy honlapot is üzembe kellett volna helyezni, amin keresztül szociális alapon lehetett volna igényelni. Szerinte azonban a kormány "dölyfös", és amilyen pénzeken ülnek, szerinte egyszerűen el sem ér hozzájuk a probléma, hogy valakiknek mennyi pénzbe kerül teszteket csináltatniuk.

Ha Orbán nem válaszol, Ujhelyi megy tovább, nem hagyja annyiban az ügyet. Kiperli Magyarország kormányától, "semmi nem maradhat büntetlenül és nyomtalanul" - mondta Ujhelyi István.