„Klubrádió
A lényeg

Medián: az ellenzékiek harmada Fidesz-győzelmet jósol

29/12/2021 13:22

| Szerző: Klubrádió

A biztosan szavazók körében picivel az ellenzék vezet, a teljes lakosság körében azonban a Fidesz-KDNP előnye 5 százszázalékpont a Medián közvélemény-kutató cég legfrissebb mérése szerint.

A HVG-ben ismertetett kutatás szerint már az előválasztás óta lankad az ellenzék lendülete, és ez a fogyatkozás decemberben sem állt meg: a teljes szavazókorú népesség 39 százaléka gondolja jobbnak a Fidesz-KDNP-t, és 35 százalékuk támogatna egy közös ellenzéki listát. A biztos szavazók körében kicsit szorosabb a verseny: a Fidesz-KDNP-re 44 százalék, az ellenzékre 45 százalék szavazna. A Kétfarkú Kutyapárt 6 százalékon, a Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékon áll.

A megkérdezettek 63 százaléka úgy véli, hogy Orbán Viktor marad, és még az ellenzéki szimpatizánsok harmada is azt jósolta (32%), hogy Orbán marad, és nem a Márki-Zay-vezette ellenzéki összefogás nyer az 2022-es országgyűlési választásokon.

A Medián szerint az iskolázottabbak, a jobb módúak és a 40 alattiak körében erősen az ellenzék vezet, az alsóbb jövedelmi szinteken élők, az alacsonyabb szintű végzettséggel rendelkezők és a kisebb településen élők döntő többsége a Fidesz-KDNP listájára szavazna.