„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó elkíséri Orbánt Moszkvába

31/01/2022 14:24

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyalásával egyidőben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megbeszélést folytat egymással.

Megnövekedett figyelem kíséri Orbán Viktor február 1-jei találkozóját Valgyimir Putyinnal. Az Európai Unió egyértelműen kifejezte, hogy a magyar miniszterelnöknek a közös uniós álláspontot kell képviselnie a találkozó során. Az ellenzék pedig arra kérte Orbánt, ne találkozzon az orosz elnökkel.

Az ukrajnai konfliktus körüli jelenlegi, különösen kiélezett és feszült helyzet miatt nagyon fontos, hogy milyen üzenete lehet a találkozónak.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár elmondta: a koronavírus negatív hatásai ellenére sikerült folytatni a magyar-orosz gazdasági projekteket, melyek közül több is a csúcstalálkozó napirendjére kerül. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megvitatják a legfontosabb nemzetközi ügyeket is.

Havasi és Dmitrij Peszkov is kiemelte: mindkét fél nagyon fontosnak tartja a moszkvai látogatást, tekintettel a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok fejlettségére.

A sajtófőnök hozzátette: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyalásával egyidőben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megbeszélést folytat egymással.