„Klubrádió
A lényeg

Az ellenzék felszólította Orbánt, hogy ne találkozzon Putyinnal

25/01/2022 07:38

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyinnal február 1-re tervezett moszkvai találkozója lemondására szólította közleményében Orbán Viktor miniszterelnököt az Egységben Magyarországért néven egyesült ellenzék. "Az ukrajnai konfliktus körüli jelenlegi, különösen kiélezett és feszült helyzetben Orbán Viktor baráti találkozóját Putyin elnökkel kifejezetten károsnak és nemzeti érdekeinkkel ellentétesnek tekintjük" – fogalmaztak.

Szerintük az ukrajnai konfliktus körüli feszült helyzetben "kifejezetten káros és a nemzeti érdekeinkkel ellentétes" egy ilyen baráti találkozó, mivel azt sugallja, hogy "a NATO és EU tagállamok nem egységesek Putyin javaslatainak elutasításában". Ezzel pedig szerintük a magyar miniszterelnök "közvetve bátorítja az orosz elnököt a jelenlegi feszült helyzet további eszkalálására".

Amiatt is aggódnak, hogy a hírek szerint a találkozón "döntő lépést kívánnak tenni Paks 2 építése kapcsán", illetve egy újabb, "Magyarország számára előnytelen" gázmegállapodást is tető alá akarnak hozni. 

Közleményükben röviden ismertették, hogy az elmúlt hónapokban állandósult az orosz katonai fenyegetés Ukrajnával szemben, illetve azt is, hogy az orosz vezetés újra saját érdekszférájába kívánja vonni Közép-Európa egykori szocialista országait.

Emlékeztetnek arra is, hogy „az orosz vezetés tavaly decemberben két egymással összefüggő, elvben az európai térség biztonságára vonatkozó javaslat-tervezettel állt elő, ám ezek valójában a volt szovjet befolyási övezet modernizált változatban történő helyreállítását célozzák, lényegében afféle új Brezsnyev-doktrínaként”.  Véleményük szerint „a javaslat elfogadása térségünket, beleértve hazánkat is teljes mértékben védtelenné és kiszolgáltatottá tenné az orosz zsarolással és expanziós törekvésekkel szemben, hiszen azt is elvárná, hogy a NATO Magyarországot is hagyja magára.”

„Az Egységben Magyarországért szövetség üdvözli, hogy mind az Egyesült Államok vezetése, mind a NATO egyértelműen elutasítja az orosz vezetés abszurd, a mi biztonságunkat és szuverenitásunkat alapjaiban fenyegető javaslatait. Ugyanezt várnánk el a magyar kormánytól is, ám megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a más esetekben a szuverenitásunkra oly kényesnek és sértődékenynek mutatkozó magyar kormány egyáltalán nem utasította vissza az orosz javaslatot és nem tette világossá: nem Moszkva joga eldönteni, hogy biztonságunkat milyen módon és milyen eszközökkel kívánjuk garantálni. Emellett elemi érdeke volna Magyarországnak aktívan, nemcsak szavakkal, de tettekkel is kiállni Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Ezt kívánja a kárpátaljai magyarság érdeke is, akiket egy újabb háborús eszkaláció közvetlen életveszélybe sodorna.”

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)