„Klubrádió
A lényeg

Mégsem ítélték el Oroszországot az európai szélsőjobboldali pártok

31/01/2022 06:57

| Szerző: Klubrádió

Szombaton a La Vanguardia című spanyol lap azt írta, hogy többek közt Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is aláírta az Európai Unió Madridban tanácskozó szélsőjobboldali-populista pártjainak közösen kiadott nyilatkozatát, amiben Oroszországot teszik felelőssé az ukrán határon kialakult helyzetért. Marine Le Pen francia elnökjelölt nyilvánosságra hozta a nyiltakozat teljes szövegét, amiben már szó sincs Oroszországról – írja a 444.hu.

Korábban arról szóltak a híradások, hogy az európai szélsőjobboldali-populista pártok közös nyilatkozatban ítélték el Oroszországot, mivel az orosz katonai műveletek "a háború szélére sodortak bennünket”, ezért szolidaritásra, eltökéltségre és együttműködésre van szükség, amit nyilatkozatban is deklaráltak.

Később azonban francia sajtóhírek szerint Le Pen nem volt hajlandó aláírni az oroszokkal szemben kritikus változatot, ezért törölték a kérdéses bekezdést. Ez abból derült ki, hogy Le Pen nyilvánosságra hozta a teljes szöveget, amiben már szó sincs Oroszországról.

A Le Pen honlapján olvasható szöveg többek közt
– kiáll amellett, hogy az EU részesítse előnyben az Európában gyártott termékeket, ezzel is segítve a helyi gazdákat,
kritizálja az uniós bevándorlás-politikát és határőrséget,
– támogatja az uniós energiatermelő kapacitások bővítését,
– előbbre sorolja a nemzeti alkotmányokat az unióssal szemben.

Le Pen, Orbán és Morawiecki mellett a spanyol Vox, az osztrák FPÖ, valamint észt, flamand, román, bolgár és litván pártok írták alá a nyilatkozatot – írja a 444.