„Klubrádió
Esti gyors

Negyven nap karanténban – Selmeci János jegyzete

28/01/2022 18:04

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A nem oltott gyerekek hátrányba kerültek oltott társaikhoz képest, és ez nem helyes.

2022. január 28. Esti gyors-részlet (2022.01.28. Selmeci János jegyzete)
02:11
00:00
A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Klubrádiónak beszélt arról, hogy ismer olyan diákot, aki ebben a tanévben már negyven napot töltött egészségesen karanténban ezalatt az idő alatt online oktatást sem kapott, csupán a leckét címére és talán némi tanári segítségre számíthatott az éteren keresztül. Lehet, hogy az év végén nem tudják majd leosztályozni, és vizsgáznia kell több tantárgyból is. A diák egyetlen „bűne” az, hogy nem kapott védőoltást a koronavírus ellen.

A szabály ugyanis az, most már nem csak a felső, hanem az alsó tagozatokban is, hogy kontakt személyként azoknak a diákoknak kell karanténba vonulniuk, akik nincsenek beoltva. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha van egy fertőzött az osztályban, akkor a gyerekek felét tanítják tovább, a másik felüket pedig hazaküldik korábban tíz, most már csak öt napra. Ha két hét múlva megint lesz egy fertőzött, akkor megint hazaküldik őket.

Muszáj kimondani, hogy ezt így nem szabad tovább csinálni.

Azon lehet és kell is vitatkozni, hogy a nem oltott felnőttek jogai korlátozhatóak-e, és ha igen, akkor milyen mértékben. Szerintem a szabad világ tévúton indult el a védettségi igazolványok bevezetésével, de a nagykorúaknak legalább van lehetőségük elkerülni a jogkorlátozást, egy nem oltott gyerek viszont nem dönthet a saját oltásáról, és kizárólag azért kerül hátrányba, mert a szülei az állam szerint rosszul döntöttek.

Hallottam olyan iskoláról, ahol arra biztatják a szülőket, hogy inkább ne teszteljék a gyerekeiket, addig sem kell hazaküldeni senkit. Máshol csak a pozitív tesztet produkáló gyerek padtársát küldik haza, hogy legalább a többieket lehessen tanítani. De nyilván van sok iskola, ahol betartják a szabályokat. 

Az, hogy akkor legyen online oktatás mindenkinek, szerintem nem megoldás, sőt merénylet* lenne a gyerekek nagy részével szemben. Talán a régi megoldáshoz kellene nyúlni; a beteg gyerek gyógyuljon meg, az egészséges gyerek pedig tanuljon.

A gyerekek érdekében talán ideje lenne elengedni a karantént.

Selmeci János jegyzete a 2022. január 28-i Esti gyorsban hangzott el.