„A
Reggeli gyors

"Miért nem lehet a szülőnek nyilatkozni az iskola felé, hogy jól van a gyerek?"

17/01/2022 10:44

| Szerző: Klubrádió

Jelentős-e már az omikron terjedése? Kinek kell otthon maradnia? Az oltottság felmentést ad a karantén alól? A kérdéseket Póta György házi gyermekorvos válaszolta meg.

2022. január 17. Reggeli gyors - részlet 22.01.17. Póta György
07:05
00:00

A házi gyerekorvosoknak is a Népegészségügyi Központhoz kellet fordulniuk, hogy a felmerülő kérdéseket értelmezhessék – mondta Póta György a Reggeli gyorsban.

Az orvos szerint a kormányzat mindent elkövet azért, hogy az iskolákat ne kelljen bezárni, ezáltal olyan rendeleteket hozott, ami nagyon nehezen betartható. Hozzátette, hogy a házi gyerekorvosoknak az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy olyan dologról kérnek orvosi igazolást, amit az orvos nem ítélhet meg. A gyermek egy hetes karanténjának utolsó napjaiban tapasztalt tünetmentességet –, mivel a fertőzésgyanú miatt a gyerek karanténban van, tehát nem mehet be a rendelőbe, – a szülő elmondása alapján kell igazolniuk és ezután felelősséget vállalniuk.

"Miért nem lehet a szülőnek nyilatkozni az iskola felé, hogy jól van a gyerek? Miért kell ebbe felelősség áthárítás miatt beépíteni és rengeteg adminisztrációra kényszeríteni a házi gyerekorvosokat?" – tette fel a logikus kérdést a szakember. Elmondta, hogy a legújabb rendelet szerint már a gyerekekre is az a szabály vonatkozik, ami a felnőttekre, a szabályosan (mindkét vakcinával) oltott és tünetmentes gyerekekre nem vonatkozik a karanténkötelezettség, hiába van beteg a családban.

Fotó: Pixabay
 

"Az egész világon folyik az a szakmai vita, hogy az oltott, tünetmentes egyén fertőzőképessége mekkora, azaz még a szakemberek véleménye sem egyezik meg arról, hogy a tünetek nagysága és a fertőzőképesség között milyen arányosság van. Ebből ugyan az következik, hogy az oltottak valamilyen mértékben tovább adhatják a fertőzést, de valamiféle különbséget mégis kell tenni az oltottak és az oltatlanok között. Ez egy döntés a kormány részéről: nem az iskolabezárások –, és ezáltal a fertőzések fizikai megakadályozása – irányában gondolkodik, hanem a jelenléti oktatás fentartását tűzte ki célul" – mondta a gyerekorvos. Hozzátette, hogy "Ezt meg lehet érteni. Legalább ugyanannyi érv és ellenérv van mindkét oldalon, csak tudni kell, hogy ezen a szemüvegen keresztül kell nézni a dolgokat".

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Póta Györggyel
2022. január 17., hétfő 07:33
Műsorvezető: Szénási Sándor