„Klubrádió
Reggeli gyors

A gyerekek szüleit kell meggyőzni, hogy az oltás hatékony

8/06/2021 09:34

| Szerző: Klubrádió

Az ötmilliós átoltottság addig tűnik tekintélyes számnak, amíg figyelembe nem vesszük, hogy még van 3 millió nem védett felnőtt, és kétmillió be nem oltott gyerek. Amíg a vírus szabadon az utóbbi korosztályban szabadon terjed, mindig fog találni megbetegíthető felnőtteket. A gyerekek szüleit kell az oltás hatékonyságáról meggyőzni. 

Vannak olyan országok, ahol már a 12 éveseket is elkezdték oltani koronavírus ellen. Mi a kockázata ennek? - kérdezték a Reggeli gyorsban Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének korábbi vezetőjét.

2021. június 08. Reggeli gyors - részlet 21.06.08. Póta György
06:14
00:00

A gyerekorvos szerint ebben a korosztályban, a 12-14-15 évesek körében kapjuk a leghatékonyabb reakciókat az oltásokra. Bár "elméletileg nem volt várható, hogy a fiatalabbaknál más reakciót vált ki" a koronavírus elleni vakcina, de csak azután lehetett szó ennek a korosztálynak az oltásáról, "hogy elvégezték az oltóanyagok vizsgálatát, például hogy mennyire hatékony. Ezek pozitív eredménnyel zártak".

Másrészt arról is meg kellett győződni, hogy biztonságosan lehet-e az oltást használni, és nem okoz-e ebben a korosztályban valamilyen bajt. Mivel ilyen eset nem történt, "ezért szabad utat kapott a tudománytól" a fiatalok oltása.

Póta szerint "reális esély van, hogy egyre lejjebb megyünk ezzel a korosztállyal a következő hónapokban".

Az orvos szerint "megéri a gyereket oltani, mert járványtani szempontból egy olyan komplett korosztályról van szó, amelyik az életvitele, mozgása alapján kiemelt helyet képvisel a vírus továbbadása szempontjából".

Magyarországon már ötmillió fölött jár a beoltottak száma, de Póta felhívta a figyelmet arra, hogy "sokan nincsenek beoltva, így addig, amíg a fiatalokon keresztül szabadon áramlik a vírust, bőven fog találni fogékony egyedeket."

"Az ötmilliós átoltottság szép szám, és csak reménykedni lehet, hogy ők felveszik majd a második oltást is". Azonban marad még 3 millió felnőtt aki nincs oltva, ők védtelenek, és 2 millió gyerek, akiket eddig nem lehetett oltani. Így kiderül, hogy "a nagy átoltottság, csak szűk 50 százalékot jelent. Ez nem nevezhető biztonságos szituációnak".

Hogy kötelező lesz-e az oltás a fiataloknál, Póta nem hiszi, szerinte "teljesen kötelezővé tenni nem lehetséges". Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem a 16 évnél fiatalabbakat kell meggyőzni az oltás szükségességéről, hanem "amíg a szülő nem partner ebben, addig nem lesz oltás. A szülők meggyőzéséről van szó". Ebben a meggyőzésben szerinte a házi gyerekorvosoknak "kirívó szerepük van, mivel ők vannak kapcsolatban a szülőkkel, és a korábbi oltásokkal kapcsolatban kialakult egy bizalmi kapcsolat" Szerinte ezért nagyobb az esély, hogy a házi gyerekorvos meg tudja győzni a szülőket, mint egy központi kommunikáció.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Póta Györggyel
2021. június 8., kedd 07.40
riporter: Dési János