„Klubrádió
Reggeli gyors

Póta György: Éljünk közösen a védelem lehetőségével!

6/12/2021 12:53

| Szerző: Klubrádió

December 8-tól már Magyarországon is lehet regisztrálni az 5-11 éveseket koronavírus elleni oltásra. Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke volt a Reggeli gyors vendége.

2021. december 06. Reggeli gyors - részlet 21.12.06. Póta György
07:36
00:00
A gyerekek ugyanúgy kórházi oltópontokon kaphatják majd meg az oltást, de lehetőségük lesz a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is megkapni a Pfizer vakcináját. Mivel egy ampulla 10 adagos kiszerelésű, rendelőnként 10 fős csoportokat kell létrehozni. Póta szerint nem lesz egyszerű megszervezni az oltások beadását, de a felnőtt háziorvosok már megszenvedték ennek a menedzselését, ezt alapul véve próbálják lebonyolítani az 5-11 évesek oltását is.

Ez ugyanaz a Pfizer-vakcina, amivel a felnőtteket, illetve a 12-18 éveseket is oltották, csak ennek a korosztálynak a dózisa más. A hígítási arány változik, azaz a többiekéhez képest egyharmad hatóanyag dózist tartalmaz – mondta a gyermek háziorvos.

 Fotó: Pixabay
 

Minden oltóanyag bevezetéséhez szükség van egy halom biztonsági és nagyon szigorú vizsgálatra. Ezek a – nagyobb tömegen elvégzett – vizsgálatok egyrészt az oltóanyag hatékonyságára, másrészt a vakcina mennyiségére vonatkoznak, azaz arra kell választ adniuk, hogy maga az oltóanyag és a kalkulált mennyiség kiváltja-e az adott korosztályban a kívánt hatást. Erre egyértelműen pozitív választ kaptak, a gyerekek jobb immunreakciót adnak, ezért elegendő a kisebb dózis. Ezen kívül az a legfontosabb, hogy kellő mennyiségű vizsgálatot kell elvégezni, hogy kiderüljön, nincsenek-e olyan mellékhatások vagy reakciók, ami miatt veszélyes lehet beadni. Amennyiben a hatóságokat is meggyőzik az eredmények, akkor adják ki rá az engedélyt – avatta be a folyamatba a hallgatókat a HGyE elnöke.

Az oltás beadását követő reakciókról Póta György elmondta, hogy várhatóan ugyanazok, mint a felnőtteknél, de az eddig a már ezt a korosztályt is oltó országok tapasztalata szerint kevesebb az oltás utáni mellékhatás a gyerekeknél, mint a felnőtteknél. Tehát ugyanazok a tünetek, csak sokkal kisebb számban fordulnak elő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors/interjú Dr. Póta Györggyel
2021.12.06., csütörtök 8:33
Riporter: Szénási Sándor