„Klubrádió
A lényeg

Angliában megszűntették a korlátozásokat

27/01/2022 07:12

| Szerző: Klubrádió

Angliában elegük lett a korlátozásból, és szinte az összes bevezetett védekezést segítő intézkedést megszüntették. A botrányai miatt támadások kereszttűzében álló Boris Johnson miniszterelnök bejelentése szerint mától nem kell oltási igazolást felmutatni, ha valaki egy intézménybe akar bemenni, megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közösségi intézményekben, köztük a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is.

Johnson múlt heti tájékoztatása szerint ez a maszkot nem viselők büntethetőségének megszűnését is jelenti, bár az egyes intézmények saját hatáskörükben továbbra is kérhetik, hogy a látogatók viseljenek szájmaszkot, írja az MTI.

Koronavírus - Nagy-Britannia
 
Koronavírus - Nagy-Britannia
 
London, 2022. január 24. Munkába igyekvő emberek London pénzügyi negyedében 2022. január 24-én. A brit kormány döntése értelmében ezen a héten megszűnik a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások többsége, az alkalmazottak is újra bejárnak az irodákba dolgozni. MTI/AP/Matt Dunham
Fotó: Matt Dunham
 

 

Sadiq Khan londoni polgármester viszont elrendelte, hogy a londoni tömegközlekedésben továbbra is elvárják az utasoktól a maszkviselést, és megtilthatják az utazást a maszkot nem viselőknek.

A középiskolákban az osztálytermekben egy hete szűntették meg a kötelező maszkviseletet, és az oktatási minisztérium csütörtökre visszavonta azt a szabályozást is, amely az iskolák közösségi helyiségeiben viszont előírta a maszkot.

A kormány visszavonta emellett azt az ajánlást is, amely az otthoni munkavégzést szorgalmazta olyan tevékenységek esetében, amelyek lehetővé tették a távmunkát.

A brit 60 éven felüli angliai korosztály tagjainak több mint 90 százaléka már a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát is megkapta. A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyság egészében eddig több mint 37 millióan kapták meg mindhárom oltási adagot, ami a teljes brit felnőtt lakosságnak csaknem a kétharmada.

Koronavírus-fertőződés esetében egyelőre marad a kötelező a karantén, de a kormány rövid időn belül ezt a kötelezettséget is meg akarja szüntetni.

Boris Johnson úgy fogalmazott: hamarosan eljön az elkülönítésre vonatkozó jogi szabályozás teljes körű visszavonásának ideje, ugyanúgy, ahogy azokat sem kötelezi törvény az elkülönítésre, akik influenzásak.

Skóciában, Walesben és Észak-Írországban az angliainál is szigorúbb intézkedések voltak érvényben, de a helyi kormányok az utóbbi napokban szintén sorra jelentik be a korlátozások, előírások visszavonását vagy jelentős enyhítését.