„Köszönjük,
Esti gyors

Trencsényi: Az oktatási rendszer működőképességét nem gyerekek élete árán kell fenntartani

29/10/2021 20:50

| Szerző: Klubrádió/szg

Maradva a kötelező oltás lehetőségénél: Trencsényi László egyetemi tanár, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke pedagógusként és gyerekjogi aktivistaként is arra jutott, hogy a tanároknak erkölcsi és szakmai kötelességük megszerezni a védettséget. Ezt akkor is úgy gondolja, ha lennének pedagógusok, akiket fizetés nélküli szabadságra kellene küldeni, és tovább romlana az oktatás helyzete. „Az oktatási rendszer működőképességét nem gyerekek élete árán kell fenntartani”  fogalmazott.

2021. október 29. Esti gyors / részlet, Trencsényi László (21.10.29.)
04:48
00:00

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a munkaadók kötelezővé tehetik a koronavírus elleni védőoltást alkalmazottaiknak. Pénteken közölték: 45 napos határidőt adhat a cégvezetés az oltás felvételére. Ha a határidőre nem kapja meg a dolgozó az oltást, akkor fizetés nélküli szabadságra küldhetik, ha pedig eltelt így egy év, és az alatt nem oltják be az illetőt, vagy nem kap orvosi igazolást, akkor megszüntetheti a munkáltató a munkaviszonyt.

Erről megkérdeztük a TASZ szakértőjét, a munkáltatói szervezetet, és idéztük a szakszervezeti szövetség állásfoglalását is. Ugyanebben a témában megszólaltattuk Trencsényi László egyetemi tanárt, a Magyar Pedagógiai Társaság elnökét is az Esti gyorsban. Az egyik szakszervezet felvetette, hogy a pedagógushiány olyan mértékű, hogy ha csak a pedagógusok 10-15 százalékát érinti az oltáshiány miatti kényszerszabadságolás, azt már nem bírja ki a rendszer.

Elmondta: folyamatosan mérlegeli a szempontokat, például a pedagógushiány mértékének felgyorsulását, a szabadságjogok érvényesülésének kérdését. Viszont mint pedagógus és gyerekjogi aktivista sem tud másra gondolni, mint az ENSZ gyerekjogi egyezményére, amely kimondja, hogy veszélyhelyzet esetén először a gyermekeket kell megmenteni.

Úgy folytatta: tegyük félre ebből a szempontból, hogy a kormány mennyit ügyetlenkedett vagy pimaszkodott a társadalommal, kivárta a kongresszust, a futballmeccseket az intézkedéssel, a békementet, a veszély valódi. Olyan helyzetet kell teremteni, amely a gyerekek számára a legkevésbé veszélyes, a fertőzés veszélye minimális. Ha ennek az az ára, hogy iskolába, óvodába csak igazoltan fertőzést nem terjesztő emberek léphetnek be, és ehhez oltás kell, akkor szerinte a tanároknak erkölcsi és munkaköri kötelességük vállalni, hogy védettséget szereznek.

Ha ez a pedagógushiányt fokozza, akkor megvalósul az, ami előbb-utóbb bekövetkezett volna, hogy „beomlik az iskolarendszer”, amiért valakinek vállalnia kell a felelősséget, de „az oktatási rendszer működőképességét nem gyerekek élete árán kell fenntartani” – fogalmazott Trencsényi László. Úgy fogalmazott: „szabadságharcos vagyok eszmélésem óta, de szerintem ebben a helyzetben a gyerekjogok megelőzik a szabadságjogokat”.

: nagy szabadságharcos, ,arra jutott, hogy  Ezt akkor is úgy gondolja, ha lennének pedagógusok, akiket fizetés nélküli szabadságra kellene küldeni, és tovább romlana az oktatás helyzete. 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép:

Esti gyors
2021. október 29., péntek 18:30
Műsorvezető: Selmeci János