„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: A budapesti mozikban és színházakban kötelező lesz a maszk

28/10/2021 18:29

| Szerző: Klubrádió

„Azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetőségünk van – ilyenek a fővárosi színházak, mozik például –, főpolgármesteri hatáskörben elrendelem a beltéri kötelező maszkhasználatot november elsejétől” – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön a Facebookon, miután a kormány bevezette a kötelező maszkviselést a tömegközlekedésen.

Karácsony Gergely a kormányt kritizálta közösségi oldalán, egyebek mellett azt írta: „gyáva és kétszínű a kormány járványkezelése, pont azt teszi, aminek elkerülésére a 3. hullám után felhívtuk a figyelmét: késve lép, hárítja a felelősséget, a hatalmi szempontjait jó adag cinizmussal az emberek védelme elé sorolja”. Szerinte ugyanaz a forgatókönyv, mint a harmadik hullám idején, „Budapest dönt, a kormány kritizálja a fővárosi döntéseket, majd a kormány a főváros után kullog”.

Közölte: a fővárosi operatív törzs több döntést hozott csütörtökön. Közölte: amint megjelenik a kötelező oltásról szóló kormányrendelet, a Fővárosi Önkormányzat cégeivel és intézményeivel, valamint a munkavállalói érdekképviseletekkel haladéktalanul megkezdi az egyeztetéseket a főpolgármester arról, hogy melyek azok a közszolgáltatások szempontjából alapvető munkakörök, ahol a koronavírus elleni oltás felvételét elő lehet írni. Biztosan ezek közé sorolja az idősotthonban dolgozó, a fokozottan veszélyeztetett idősekkel kapcsolatba kerülő dolgozók majdnem teljes körét.

„A közösségi közlekedésben a hétfőn megfogalmazott ajánlásunk után november elsejétől kötelező a maszkhasználat” – írta Karácsony. Hozzátette: tudni kell azonban, hogy a járvány terjedése szempontjából korántsem a közösségi közlekedés a legveszélyesebb, ezért kezdeményezte a kormánynál, hogy a romló járványügyi adatok miatt rendelje el a beltéri maszkhasználatot. Azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetősége van az önkormányzatnak – ilyenek a fővárosi színházak, mozik például –, főpolgármesteri hatáskörben elrendeli a beltéri kötelező maszkhasználatot ugyancsak november elsejétől.

Arra is kitért, hogy a kormány úgy próbálja meg a munkaadókra és az önkormányzatokra tolni a felelősséget, hogy információt továbbra sem oszt meg. Ezért azt is kezdeményezte, hogy a ma bejelentett kormánydöntésekről szóló határozatok megjelenése előtt a kormány haladéktalanul egyeztessen az önkormányzati szövetségekkel.

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)