„Klubrádió
Hetes Stúdió

Ahogy lesz, úgy lesz – Szénási Sándor jegyzete

29/01/2022 15:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

"A szűkösséget látó kispénzűek között, akikhez a kormányfő magát is sorolja, sok hálátlan lator egyszerűen elteszi a nemzet adományát azzal, hogy neki tíz éve nem emeltek bért, amit kap, csak alamizsna (...). Világos előttük, hogy Orbán nem őket akarja a jövőbe befizetni, hanem saját magát, és tán gyanítják is, hogy a hatalom boldogsággyára alapanyag hiányában elég csúnya reccsenéssel fog leállni. Mondhatni, áros lesz a dolog."

2022. január 29. Hetes Stúdió / részlet, Szénási Sándor jegyzete (22.01.29.)
03:39
00:00

Ismert humorpanel, amelyben ketten beszélnek, az egyik faggatja a másikat, tud-e úszni, majd a nemleges válaszra megkérdi: és ha megfizetem? A gyanús bölcsesség, hogy tudniillik a pénz rejtett képességeket hívhat elő, nemrég tudományos alapra került, és eszerint az ember olyan, amúgy rendkívül instabil lelkiállapotát is tartósíthatja, mint a boldogság, például.

A hvg.hu írta meg, hogy amerikai kutatóknak a Nature Human Behaviourben közölt felmérése szerint a boldogságállapot 60 ezer és 75 ezer dolláros évi fizetés, vagyis 19-24 millió forint következtében állítható elő, ezalatt mindenki az önakasztás gondolatával bíbelődik. Ám a jóból is megárt a sok, tehát mondjuk a harmincmilliós juttatás már felesleges, az a boldogsághormon termelését nem lövi feljebb, bár a kötél, mint motívum, azért nem tér vissza.

Ez nagyon logikusan hangzik, végtére a dietetikusok is azt mondják, hogy teljesen értelmetlen tonnaszámra magunkba dobálni az A,B,C,D stb. vitaminokat, a felesleget a szervezet úgyis eltávolítja.

Mármost ha ezt a tételt szervezetszociológiai alapon a választási kampányra applikáljuk, Orbánnak nem kellene pénzárvízbe fullasztania az országot, évtizedekre eladósítva ezzel szeretett hazánkat, elég lenne a pénzeső is, úgy legalább az unokáink már lélegzethez jutnának. Arról nem is beszélve, hogy az előbbi példák alapján a felesleget, a túlzást az infláció amúgy is elégeti, aminek nyomában csak a csalódottság jár. Ésszel kéne élni, de hát a hatalomdüh a szexéhségnél is nagyobb.

Habár.

A Proceedings of the National Academy of Sciences most az írja, hogy az előzőekben emlegetett felmérés pontatlan volt, egy új, 33 ezer embert vizsgáló új kutatás azt mutatta ki, hogy a jövedelem és a boldogságérzet között valóban van szoros kapcsolat, ámde ez nem kötődik egyetlen kereseti kategóriához. Magyarán, bár a boldogság a végtelenségig nyilván nem fokozható, de 24 milliónál azért van feljebb.

Ezek persze amerikai felmérések, amerikai jövedelmekkel, bár egy hazai kereskedelmi vagy pénzügyi igazgató állítólag már bőven kap havi 2 milliót, de ők még nincsenek annyian, hogy választást lehessen velük nyerni, ráadásul ők a pénzt nem Orbántól kapják, tehát nélküle is boldogok. Mások másképpen vannak, nekik a bőven kisebb pénz, az szja-visszatérítés, a nyugdíjprémium, a gyerek adómentessége is örömforrás, Orbán pedig maga lesz a Mikulás. Igaz, a szűkösséget látó kispénzűek között, akikhez a kormányfő magát is sorolja, sok hálátlan lator egyszerűen elteszi a nemzet adományát azzal, hogy neki tíz éve nem emeltek bért, amit kap, csak alamizsna, és ő már nem akar rendőr, ápoló, szociális munkás, könyvtáros, tanár, házi gondozó, buszvezető, védőnő, tűzoltó, idénymunkás, konyhásnéni, önkormányzati dolgozó, kormányhivatali előadó lenni. Világos előttük, hogy Orbán nem őket akarja a jövőbe befizetni, hanem saját magát, és tán gyanítják is, hogy a hatalom boldogsággyára alapanyag hiányában elég csúnya reccsenéssel fog leállni. Mondhatni, áros lesz a dolog.

De ahogy a régi urak is mondták a Mikszáth-regény végén: Ej, csak egészség legyen és egy kis tűrhető kártyajárás.

Szénási Sándor jegyzete a Hetes Stúdió 2022. január 30-i adásában hangzott el.