„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bokros: A Fidesz a kommunista gazdaságpolitikát másolja

25/11/2021 19:17

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A benzinár felső korlátjának bevezetését olyan gazdaságpolitikai manővernek tartja Bokros Lajos, egykori pénzügyminiszter, amely "a Kádár-rendszernek is becsületére vált volna".

2021. november 25. Megbeszéljük - részlet 21.11.25. Bokros Lajos
18:07
00:00

Őrület címmel közölte Bokros Lajos cikkét az Élet És Irodalom. A közgazdász írásában a Fidesz tisztújító kongresszusán történtekről fejtette ki meglehetősen borúlátó véleményét. Mint arról más lapok mellett a Klubrádió is beszámolt, egyedüli indulóként Orbán Viktor maradt a Fidesz elnöke, aki Bokros szerint meghirdette a magyar gazdaság tönkretételének legújabb programját.

A cikkben tételesen felsorolta azokat a programpontokat, amelyeket egyébként kifogásolt:

  • a 13. havi nyugdíj azonnali és teljes visszaépítése,
  • a 200 ezer forintos minimálbér, a 260 ezer forintos garantált bérminimum,
  • 6 havi "fegyverpénz" a rendőröknek és a katonáknak,
  • valamint az idei szja már korábban meghirdetett visszafizetése a gyermekesek számára.

A Horn-kormány második pénzügyminisztere a Klubrádióban arról beszélt, hogy ezt a populista, demagóg ígérethalmazt azért nevezi őrületnek, mert ha megvalósítják, az az államnak okoz majd kárt. Ezt szerinte nem bírja el a költségvetés.

Kiemelte a benzinár 480 forintos felső korlátjának bevezetését is. Szerinte ez a kommunista gazdaságpolitika tökéletes másolata. Az 1973-as olajválságot hozta fel példaként, amikor a Kádár-rendszer mesterségesen, állami támogatásokkal tartotta alacsonyan az üzemanyagárakat belföldön. Ami olyan mértékű külföldi eladósodáshoz vezetett, hogy az államcsőd közelébe kerültünk. Ezért tartja neokommunistának a Fidesz gazdaságpoltikáját, amely "a Kádár-rendszernek is becsületére vált volna" – tette hozzá.

Bokros beszélt arról is, hogy az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor is felszólalt ezen az ülésen, amiről úgy véli, hogy egy kuszán, rendezetlenül működő, mégis jogállami, demokratikus ország politikusa támogatását fejezte ki a Fidesz felé. Ezzel szerinte arra ítéli Kelemen a magyar társadalmat, hogy továbbra is önkényuralmi elnyomás alatt éljen. "Ez minimum felháborító, de inkább visszataszító" – tette hozzá.

 
Bokros LajosFotó: Kovács Tamás/MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Bokros Lajossal
2021.11.25., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György