„Köszönjük,
A lényeg

A kormány gyurcsányozással reagált az elszállt benzinárra is

27/10/2021 14:13

| Szerző: Klubrádió

Szerdán a benzin átlagára átlépte az 500 forintos lélektani határt. „A kormánynak azért szűk a mozgástere, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a baloldali (Medgyessy–Gyurcsány) kormány kérhetett volna kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően alkalmazandó jövedéki és áfarendelkezések alól; de nem tette” – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ az ATV kérdésére. 

Szerdán a benzin átlagára is átlépte az 500 forintos lélektani határt, miközben a gázolaj literenkénti ára 512 forint. A kormány egyelőre kivár, bár Orbán Viktor a parlamentben arról beszélt, hogy nem zárják ki az árbefagyasztás lehetőségét sem. Az ATV megkérdezte a kormányt, hogy miért ilyen magasak az árak, és mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy megállítsák az áremelkedést.

„A kormánynak azért szűk a mozgástere, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a baloldali (Medgyessy–Gyurcsány) kormány kérhetett volna kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően alkalmazandó jövedéki és áfarendelkezések alól; de nem tette”

– írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Hozzátették, hogy a magyar kormány az EU-ban egyedülálló módon csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját idén április 1-én, a gázolaj esetében literenként 10 forinttal, a benzin esetében literenként 5 forinttal.

Ha az adókat nem tartalmazó termelői árakat nézzük, az Eurostat szerint az unió országai közül Magyarország kilencedik azon országok sorában, ahol a legdrágább a 95-ös benzin. A gázolaj esetében pedig listavezetők vagyunk, és ez nagyban összefügg a gyenge forintárfolyammal – írja a Telex.