„Klubrádió
Hetes Stúdió

Akiért a harang szól – Hardy Mihály jegyzete

5/02/2022 15:06

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"Dárágój Viktor Gyözövics! Gyere és ülj le szépen és mondd el nékem, miért nem építitek már azt az Átomnaja Elektrosztánciját Pákson? Hát nem ismerek rád, Vitya, nem tudsz az embereid fejére koppintani?”

 

2022. február 05. Hetes Stúdió / részlet, Hardy Mihály jegyzete (22.02.05.)
00:00
00:00
Ezt a hangot hallotta a héten ötször is Orbán Viktor. A Kreml Szpaszkijj-tornyának harangjátéka jelzi az idő múlását.

Őszintén szólva nem tudom, mi az ördögről tárgyalhatott nem kevesebb, mint öt órán keresztül a héten Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor. Meglehetősen szokatlan, hogy ilyen sokáig, ilyen hosszú ideig vitatkozzanak a két ország vezetői, mert ha a tárgyalások rendesen elő voltak készítve, akkor nyilván nincs szükség ilyen maratoni megbeszélésre. Márpedig megfelelő idő volt bőven a tárgyalások előkészítésére, hiszen Orbán Viktor már decemberben jelezte például Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy még a télen Moszkvába készül. Szóval alighanem volt mit megvitatni, csak éppen nem kötik az orrunkra, hogy mire jutottak. Keleti despotáknál ez nem szokás.

Mi csak annyit láthattunk, hogy ültek annál a végtelenül ízléstelen, anyahajó méretű neo-klasszicista giccsasztalnál és valahogy így képzelem el a megbeszélést a két kipróbált jóbarát, Vologya és Vitya között.

„Dárágój Viktor Gyözövics! Gyere és ülj le szépen és mondd el nékem, miért nem építitek már azt az Átomnaja Elektrosztánciját Pákson? Hát nem ismerek rád, Vitya, nem tudsz az embereid fejére koppintani?”

Nyilván ebben most van egy kis túlzás, de a magyar miniszterelnöknek alighanem sokáig kellett magyaráznia a bizonyítványt, mert lám-lám, a stadionok és a kastélyszállók egymás után nőnek ki a földből Magyarországon. Hát nem igaz, hogy két nyamvadt reaktorblokkot nem tud felhúzni Garancsi vagy Mészáros?!

Aztán itt van ez a békemisszióról tett orbáni kijelentés. Ugyan ki között közvetített Moszkvában? Meglehet, arrafelé még talán van hitele a magyar kormányfő szavának, bár ki tudja… De hogy sem Washingtonban, sem Brüsszelben, de Berlinben és Párizsban sincs meg a kellő bizalom ahhoz, hogy a magyar miniszterelnököt elfogadják közvetítőnek. Már csak azért sem, mert szerencsére egyelőre még működnek a diplomácia közvetlen csatornái, tud és akar is egymással közvetlenül is tárgyalni Joe Biden, Boris Johnson, Vlagyimir Putyin vagy éppen Emmanuel Macron és persze Volodimir Zelenszkij is. Szóval Orbán szavai a békemisszióról ugyanannyira a választási szemfényvesztési kategóriába esnek, mint a „mezítlábas fokhagymás lángosról” tett kijelentése. Így is kell értékelni.

Ha már szóba jött a magyar választás. Figyelemre méltó, hogy Vlagyimir Putyin ezúttal sem adott választási ajándékba 1 milliárd köbméter orosz földgázt Orbán Viktornak. A Kreml ura csak azt ígérte, hogy majd tárgyalnak a többletgázról… áprilisban. Moszkvának ráér megvárni, hogy kivel kell majd megállapodnia április 3-a után. Pedig a moszkvai sajtóértekezleten kifejezetten kínos volt hallgatni, ahogy a magyar miniszterelnök szinte porig alázkodva papolt arról, hogy Magyarország lakossága tulajdonképpen az oroszoknak és gázszállításoknak köszönheti a rezsicsökkentés jótéteményét. Erre mondják, hogy nagyon gáz…

Végül az is felettébb árulkodó volt, ahogy a magyar kormányfő Moszkvában Oroszország és a NATO, illetve a nyugati államok közötti konfliktusról beszélt, többes szám harmadik személyben. Mintha mi nem tartoznánk egyik oldalhoz sem. Pedig legjobb emlékezetem szerint a magyar lakosság többsége az Európai Uniós és a NATO-tagság mellett szavazott és ebben azóta sem volt változás.

Orbán Viktornak pedig meghagyjuk, hogy oda tartozzon, ahova a szíve húzza. Mondjuk a Türk Tanácsba…

Hardy Mihály jegyzete a 2022. február 5-i Hetes stúdióban hangzott el.