„Klubrádió
Megbeszéljük...

Eörsi: Biztos, hogy lehallgatták Orbánt az oroszok

1/02/2022 21:44

| Szerző: Klubrádió

Miért Moszkvából telefonál Orbán a NATO főtitkárának, nem gondolta, hogy más is fültanúja lehet a beszélgetésnek? És Putyin miért ültette egy hatalmas asztal végébe, magától sok méterre Orbánt keddi tárgyalásukon? Eörsi Mátyás külpolitikai szakértő, volt külügyi államtitkár, jelenleg DK-s politikus kereste a válaszokat Bolgár György riporterrel. Mindenesetre egészen mást gondol a hosszú asztalos ültetésről, mint Balázs Péter volt uniós biztos, az egykori Bajnai-kormány külügyminisztere.

2022. február 01. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Eörsi Mátyás - 2022.02.01.
20:00
00:00

Ha a magyar miniszterelnök Moszkvából felhívja a NATO főtitkárát, akkor annak a telefonbeszélgetésnek a tartalmát a közvélemény nem ismeri meg, de az oroszok egészen biztos, hogy lehallgatják – mondta Eörsi Mátyás külpolitikai szakértő. A korábbi SZDSZ-es politikus, aki 2012 óta a Demokratikus Koalíció tagja, mint hangsúlyozta, egyszerűen nem tudja elképzelni, hogy ez ne így történjen, és a lehallgatással szerinte nem csak ő, hanem a NATO főtitkára is tisztában van.

Eörsi, aki az egykori Horn-kormány külügyi államtitkár volt, mindezt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő moszkvai találkozója kapcsán mondta, amelynek hivatalos kezdetét megelőzően, hétfő este Orbán felhívta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt. Az észak-atlanti katonai szövetség vezető tisztségviselőjével a sajtónak szánt közlés szerint áttekintették az orosz-ukrán határon kialakult biztonsági helyzetet, és "hitet tettek a feszültség csökkentése, a viták párbeszéd útján történő megoldása mellett." Éörsi szerint így, mivel Stoltenberghez Moszkvából érkezett a hívás a NATO-tag Magyarország miniszterelnökétől, biztos, hogy nem zajlott köztük érdemi beszélgetés. Megjegyezte, Orbánnak, azokkal az európai szélsőjobboldali erőkkel voltak érdemi megbeszélései madridi találkozójukon, amelyeknek jelentékeny részét Putyin finanszírozza, az ő zsebében vannak.

Eörsi arra is kitért, riporteri kérdésre, hogy Orbán vajon miért egy nappal a tárgyalások hivatalos kezdete előtt érkezett Moszkvába, amikor szerinte ez ma már nem szokás, inkább az egynapos utak a jellemzők. Két lehetséges magyarázatot lát, vagy az történt, hogy Putyin kora reggeli időpontot adott meg a keddi megbeszélések indítására, ha nem is a hivatalos részüknek, vagy – és inkább ezt tartja valószínűnek – Orbánnak olyan titkos találkozói voltak hétfő este, amelyekről a közvélemény nem tudhat semmit.

Mindenesetre, a DK-s politikus szerint, az a látvány és azok a mondatok is épp eléggé vérfagyasztók, amelyek a nyilvánosság elé kerültek a tárgyalásról. A Putyin-Orbán-találkozó hivatalos videóján az látszik, hogy a két politikus egy nagyon hosszú asztal két végén, egymástól több méterre foglal helyet, amit Eörsi úgy értelmez, hogy Putyin a magyar politikai vezető kicsiségét akarta érzékeltetni. „Most, a mai napon magamhoz emellek, de azért tudd, hol a helyed” – ez volt a hosszú asztalos ültetés üzenete a nagy Oroszország vezetője részéről az apró Magyarország kormányfőjének, véli az egykori külügyi államtitkár. Kizárja, hogy mindez csupán Putyin covidtól való félelmével lehetne magyarázni. Eörsi szerint elméletét igazolja, hogy az orosz államfő az Orbánnál fajsúlyosabb politikusokkal, mint például Joe Biden amerikai elnökkel, nem tartott ekkora távolságot a tárgyalásaik során .

Eörsi szerint Orbán kicsiségét mutatja az is, hogy bár a magyar kormányfő azt mondta, a látogatása részben békemisszió, és az Európai Unió nevében is beszélt, erre Putyin nem reagált a videón.

A hosszú asztalos ültetésről egészen másképp vélekedik Balázs Péter volt uniós biztos, az egykori Bajnai-kormány külügyminisztere, aki szerint legfeljebb a covid miatti elővigyázatosság lehet az oka, semmilyen politikai jelentősége nincs. Hasonlóra utal Putyin is a videón, amelyen a tolmács szerint azt mondja, az ismert körülmények miatt nem találkoztak évekig, és ezek most sem engedik, hogy normálisan beszélgessenek. A Balázs Péterrel készített klubrádiós interjút IDE kattintva hallgathatja meg!

A Putyin-Orbán-tárgyalás 9 perces videóját elemző Eörsi Mátyás és a riporter, Bolgár György azt is említik, hogy Putyin azt állítja, Orbán sokat tett Oroszország érdekeiért. Ilyen mondatot Putyintól a videón hallható magyar tolmácsszöveg nem tartalmaz.

Az Eörsi Mátyással folytatott beszélgetést pedig a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Eörsi Mátyással
2022. február 01., kedd 16.15
riporter: Bolgár György