„Klubrádió
Esti gyors

Balázs Péter: Putyin tud azért tenni, hogy Orbán álmai teljesüljenek, Orbán nem annyira tud azért tenni, hogy Putyin álmai teljesüljenek

1/02/2022 20:42

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Orbánt senki nem kérte békemisszióra" – véli Balázs Péter. Az egykori külügyminiszter szerint erre minden jelentősebb politikai szereplőnek, megvan a megfelelő embere. Így ezt kéretlennek, szükségtelennek, és hatástalannak tartja.

2022. február 01. Esti gyors - részlet 22.02.01. Balázs Péter
07:29
00:00

Nem először történik, hogy az orosz elnök és a magyar miniszterelnök akkor találkozik, amikor az orosz–ukrán ellentét mérföldkőhöz érkezik. Oroszország szénája rosszul áll a nemzetközi színtéren, és hamarosan eljöhet a pillanat, amikor a magyar kormánynak választania kell, melyik oldalon fog állni egy kiszélesedő konfliktusban – írta meg a hvg360.

Balázs Péter volt EU-biztos, a Bajnai-kormány külügyminisztere a Klubrádiónak azt mondta, hogy míg az EU, a nyugati világ, de még a lengyelek is, inkább Kijevbe utaznak, és az ukrán felet támogatják, addig Orbán moszkvai látogatása csak feszültséget szül.

"Orbánt békemisszióra senki nem kérte" – mondta.  Hozzátette, hogy erre mindenkinek megvan a megfelelő szakembere. Az Egyesült Államok részéről Antony Blinken külügyminiszter napi telefonkapcsolatban áll orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és az EU soros elnökségét betöltő Franciaország részéről Emmanuel Macron elnök közvetlenül tárgyal Vlagyimir Putyinnal. Ilyenformán Orbán békemisszióját kéretlennek, szükségtelennek, és hatástalannak tartja a politikus. "Szépíti a helyzetet, de nem menti."

A találkozó során azonban gazdasági kérdésekről is esett szó, amelynek kapcsán Balázs szerint adja magát a kérdés: Jó ez nekünk? Nem tulajdonít különösebb jelentőséget annak, hogy a Szputnyik V vakcina gyártását Magyarországra hoznák, még akár jó üzleti lehetőségként is el tudja képzelni.

Sokkal fontosabb kérdésnek tartja az energetikai tárgyalásokat, mert Magyarország függ Oroszországtól e téren. Ez akkor is így van, ha Ukrajnát megkerülve interkonnektorokon keresztül dél felől kapjuk a földgázt. Azt azonban nagyon kockázatosnak tartja a politikus, hogy ezt a függőséget tovább növeli Magyarország, míg más forrásokat nem von be. Mivel így nem áll több lábon, stratégiailag kiszolgáltatottá válhat Magyarország.

A megélénkült ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatban megjegyezte, szerimnte Putyin katonai fenyegetéssel próbál politikai előnyt kicsikarni, ami arra enged következtetni, hogy otthon gyengül a helyzete, és ezt valamilyen területgyarapítással próbálja kompenzálni. Ezt győzelemként adhatja el. A nyugati fogadtatás azonban abszolút rideg, és visszautasító Oroszország hidegháborús játszmáival szemben.

Asszimetrikus a felállás: "Putyin tud azért tenni, hogy Orbán álmai teljesüljenek, Orbán nem annyira tud azért tenni, Putyin álmai teljesüljenek".

A hatalmas asztalnak nem tulajdonít jelentős szerepet Balázs, szerinte pusztán Putyin, a covidtól való félelme miatt hozzott járványügyi döntés állhat a hátterében.

Orbán Viktor Moszkvában
 Fotó: Kreml/MTI
 

A keddi Megbeszéljükben Eörsi Mátyás külpolitikai szakértő, volt külügyi államtitkár, DK-s politikus arról beszélt, hogy szerinte a hatalmas asztal Orbán kicsiségét hangsúlyozza, nem Putyin félelmét a járványtól.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra katzintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Balázs Péterrel
2022.02.01., kedd 18:22
Riporter: Kárpáti Iván