„Köszönjük,
Reggeli gyors

Putyin a gázt geopolitikai eszközként, Orbán a rezsiköltségeket választási eszközként használja

3/02/2022 12:54

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Holoda Attila az Egységben Magyarországért energetikai kabinetvezetője Orbán és Putyin találkozójáról azt mondta, eléggé úgy néz ki a dolog, hogy a következő 10-20 évre Oroszországhoz vagyunk láncolva. Hogy Magyarország miért vesz újabb egymilliárd köbméter gázt, annak akár racionális oka is lehet, hogy a rezsicsökkentésből származó veszteségeket, annak az európai értékesítésével kompenzálja.

2022. február 03. Reggeli gyors - részlet 22.02.03. Holoda Attila
08:16
00:00

Bár nem sok részletet árultak el Vlagyimir Putyin Orbán Viktor öt órán keresztül zajló tárgyalásáról, a hosszából ítélve, feltehetően nem csak energetikai kérdések kerültek szóba, mégis, kettejük találkozójának fontos eleme, hogy Magyarország újabb 15 évre elkötelezte magát az orosz gáz mellett. Holoda Attila energetikai szakértő pedig a Reggeli gyorsban furcsának nevezte, hogy az orosz sajtó segítségként értékelte, hogy "Putyin az orosz fél teljesíti a két ország közötti szerződésben foglaltakat", tehát, hogy leszállítja azt a földgázt, amit pénzért ad Magyarországnak.

"Eléggé úgy néz ki a dolog, hogy a következő 10-20 évre Oroszországhoz vagyunk láncolva" - mondta Holoda Attila, aki megjegyezte, hogy ugyanez az Orbán-kormány 2011-ben elfogadott egy energiastratégiát, aminek az volt a jelmondata, hogy függetlenedés az energiafüggőségtől, és ehhez képest nem a függetlenedés irányába, hanem a még nagyobb függőség irányába mentünk el. Különösen úgy, hogy Orbán Viktor most Moszkvában azt mondta, hogy újabb egymilliárd köbméter gázt akar "kérni" az oroszoktól, ami Holoda szerint sok mindenre utalhat, de önmagában a magyar fogyasztás ezt nem indokolja, hiszen annyira nem nőtt meg a hazai fogyasztás, hogy újabb egymillliárdra legyen szükség. 

Orbán Viktor Moszkvában
 
Orbán Putyin
 
Moszkva, 2022. február 1. A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása Moszkvában 2022. február 1-jén. MTI/Kreml
Fotó: Kreml
 

 

A magyarországi gázfogyasztás évente 9-10 milliárd köbméter környékén mozog, mondta Holoda, aki szerint ebből úgy lekötni magunkat 2036-ig öt és félmilliárddal évente, az egy nagyon hosszú távú elköteleződést jelent. Ez egy elég "bátor" és egyben felelőtlen döntés szerinte, hiszen azt például ki tudta volna megmondani öt éve, hogy mostanra milyen gázárak lesznek az európai gázpiacon.

De miért kellett most újabb egymilliárd köbméter gáz? Holoda szerint elképzelhető, hogy megpróbálnak ebből a mostani veszteséges helyzetből valamit kihozni, hiszen az MVM Partner jelenleg drágábban veszi a gázt, mint amennyiért utána értékesíteni tudja. Talán nem a rezsicsökkentett gázra használja majd a magyar állam ezt a plusz egymilliárdot, hanem megpróbálnak "valamilyen kereskedelmi ügylet révén többlet hasznot elérni", hiszen, ha tényleg olcsóbban szerezzük be az oroszoktól, Európában el tudják adni majd világpiaci áron, ami tiszta "nyereség, és ez mérsékelheti a rezsicsökkentett ár okozta veszteséget" - mondta.

De miért éri ez meg Putyinnak? Személyesen az orosz elnöknek biztos, hogy ez nem jó, de Holoda szerint Putyin is olyan típusú vezető, mint Orbán, akit nem zavar, ha a kiskereskedőknek kell az üzemanyagárakat magukra venni, "Putyin is egyértelműen geopolitikai eszközként használja a gázt, mivel magával láncolja az egyik európai uniós államot, ami ráadásul még NATO-tag is". Ez pedig az oroszoknak arra mindenképpen jó, hogy egy, "a Putyin-ellenzőket visszafogó államot tart a kezében". Erre jó eszköz, és talán megér ennyit. Ráadásul vannak egyéb más ügyletek is, mint például a Paks2-beruházás, amiket egymással összekapcsolva, amit egy egyiken veszít, a másikon visszanyeri.

Az üzemanyag árakat befagyasztó döntés után Holoda szerint a kiskereskedők kényszerpályán mozognak. Egy benzinkutat felépíteni ugyanis jelentős befektetést igényel, így ha most veszteség is van, a vállalkozó kénytelen életben tartani a vállalkozását, megpróbál túlélni. A jelenlegi benzinárstop február 15-ig tart, de Holoda szerint a választásokhoz közeledve "rosszul venné ki magát", ha hirtelen megint jelentősen drágulna az üzemanyagok ára, ezért szerinte úgy február 13-a környékén "megint be fogják jelenteni, hogy meghosszabbítják ezt". Ahogy Putyin a gázt geopolitikai eszközként használja, úgy Orbán a rezsiköltségeket, az üzemanyagot és a csirkefarhátat választási eszközként használja.

A kiskereskedőkre visszatérve Holoda úgy véli, hogy azok a kisméretű kutak, amik nem tudják más termékekkel ellensúlyozni a kiesett bevételeket, azoknál megjelennek a tőkeerősebb benzinkutasok, hogy "segítsenek" és felvásárolják az üzletet, de jól ismert, hogy a Mol is készenlétben áll, és ha bárkinél kiderül, hogy nem tudja teljesíteni a hatóság fel, örömmel átveszi a benzinkutat.