„Klubrádió
Reggeli gyors

A MOL tud, segít

18/11/2021 14:36

| Szerző: Klubrádió

Átvenné a MOL a bajba jutott benzinkutakat. Kinek jöhet jól, ha sorra bedobják a kulcsot a benzinkutakat üzemeltető kiskereskedők?  Holoda Attila energetikai szakértő volt a Reggeli gyors vendége.

2021. november 18. Reggeli gyors - részlet 21.11.18. Holoda Attila
11:23
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter
Einstandol a MOL vagy csak hiénázik? – tette fel a kérdést Mérő Vera műsorvezető.

Holoda Attila
 

Ez egy nagyon érdekes kérdés, mert amikor megjelent a rendelet, kiderült, hogy a veszteség csak és kizárólag a kiskereskedőkön fog lecsapódni, és nem megoszlik a nagykereskedelem és a kiskereskedelem között – ahogy ez normális esetben várható lett volna. Onnantól kezdve gyanítható volt, hogy e mögött van egy ilyen szándék is, különösen annak fényében, hogy a rendelet többet foglalkozik a szankciókkal, amik sújtják a nem teljesítő üzemanyagtöltő állomásokat működtető vállalkozásokat, mint azzal, hogy 480 forint lesz a benzin, és annak milyen következményei lesznek a prémium üzemanyagokra vonatkozó követelményeire. Nem szabad elfelejteni, hogy a ma Magyarországon működő kis töltőállomásoknak a nagykereskedője az maga a MOL, ami annak fényében különösen érdekes, hogy a tegnapi napon tovább emelkedett az üzemanyag nagykereskedelmi ára 5 forinttal, és a MOL gyakorlatilag képes arra, hogy kikényszerítse ezeknek a vállalkozásoknak a csődbejutását, illetve, hogy bedobják a törölközőt, és akkor ő nagyon szívesen jelentkezik ezeknek a kutaknak az átvételére – fejtette ki véleményét Holoda Attila.

Jelenleg semmiféle állami kompenzációról nincs szó, de Holoda szerint elképzelhető, hogy a későbbiekben a "túlélőkön", akár a MOL-on is segíthet a kormányzat, de ezt már most kellene tisztázni. Mindenesetre elég tisztességtelennek tűnik ez az egész eljárás, bár azt, hogy a kormány nem vállalt semmiféle részt belőle (ahogy a rezsicsökkentésnél sem), és hogy a nagy- és a kiskereskedők között semmiféle megosztása nincs ennek a veszteségnek, az bizony eléggé árulkodó – tette hozzá.

Az teljesen jellemző a polip rendszerűen felépülő NER jelenlegi működésére, hogy a kormány kénye-kedve szerint nyúl bele a gazdasági rendszer működésébe. Ez akár hungarikumnak is mondható – vélte a szakértő. Szerinte nyilvánvaló, hogy az elszabadult inflációért is a kormány elhibázott gazdaságpolitikája felel, ami azzal jár, hogy romlik a forint, ami az üzemanyagok árának drasztikus emelkedésével is jár. A kormány ezt ügyesen úgy oldotta meg, hogy megint a hozzá közel álló köröknek segít vele, ami fairnek semmiképpen nem nevezhető – tette hozzá.

Elismeréseket adtak át a felsőoktatásban dolgozóknak BudapeBudapest, 2021. november 15. Goldfárth József, a MOL Nyrt. csoportszinű olajipari vegyianyagok és technológiai menedzsere (k) Kármán Tódor-díjat vesz át Bódis Józseftől, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárától (b) és Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkártól a Budapesti Gazdasági Egyetemen 2021. november 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd
 

A MOL igazából nem fogja ezt a változást nagyon megérezni, és azt látni kell, hogy alapvetően az emberek számára ugyan a  benzinkutak jelenítenek meg egy olajvállalatot, de nem a benzinkutakból származik a MOL-nak a nagy haszna, hanem a szénhidrogén bányászatból és a finomítási tevékenységből – állította Holoda Attila.

Az, hogy ki meddig bírja, az azon is múlik, hogy eddig ki mekkora tartalékot tudott felhalmozni. Ez alatt a három hónap alatt nagy valószínűséggel egy átlagos benzinkút, aminek évente van mondjuk egymillió liter éves forgalma és nem túl nagy shopot üzemeltet, több tízmillióra is rúghat a vesztesége. Azt pedig senki nem gondolja komolyan, hogy február 15-én, a választások előtt két hónappal visszaemelkedik az üzemanyagok ára. Majd Gulyás Gergely megint kiáll, és nagyon bölcsen elmondja, hogy értékelték a helyzetet, és úgy döntöttek, hogy újabb 2 hónappal meghosszabbítják a februári dátumot – mondta a Reggeli gyors vendége.

A kormány 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj ár?Gyál, 2021. november 15. A Mol Nagykőrösi úti üzemanyagtöltő-állomása Gyálon 2021. november 15-én. A kormány ettől a naptól 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj literenkénti árát három hónapra, a döntést ezt követően vizsgálják felül. MTI/Koszticsák Szilárd
 

Én nem tudok arról, hogy mi történik utána, amikor letelik ez az időszak, visszavehetik-e a kutasok a töltőállomásokat. Direkt nem szól róla a rendelet, tehát nagy valószínűséggel nem, mert amikor valamiről nem szólnak, akkor az abba az irányba szokott elmenni. Nem gondolom, hogy humanista megfontolások vezették volna bármikor is ezt az egyébként az emberek kormányának nevezett kormányt – mondta Holoda Attila energetikai szakértő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors – Holoda Attila
2021. november 18., csütörtök 7:35
Műsorvezető: Mérő Vera