„Klubrádió
A lényeg

Az üzemanyag árának befagyasztása után, újabb gyomrost kaptak a benzinkutak üzemeltetői

15/11/2021 10:58

| Szerző: Klubrádió

Múlt héten Gulyás Gergely bejelentette, hogy az üzemanyagokat nem árulhatják a benzinkutak 480 forintnál drágábban. A nagykereskedelmi áraknak –, azaz hogy mennyiért veszik a kutak, a kiskereskedők a benzint és a gázolajat – semmi nem szab határt.

Szerdán a nagykereskedelmi ár emelkedni fog, 5 forinttal lesz drágább literenként a benzin (a gázolaj nem drágul). Tehát a benzinkutak üzemeltetői drágábban veszik a benzint, de csak 480 forintért adhatják tovább.

Mivel a kiskereskedelmi árrés jellemzően úgy 20-30 forint a 95-ös benzin esetében, a mai árbefagyasztás pedig 25-30 forinttal vitte le a benzin és a gázolaj árát a múlt hetihez képest, ezért az árrés gyakorlatilag lenullázódott. Most pedig 5 forinttal fog drágulni a beszerzési ára a kutaknak, még nagyobb lesz a veszteségük az üzemeltető cégeknek.

A kormány azonban meghatározta, hogy hiába veszteséges ez az üzletág, akkor is árulniuk kell az üzemanyagot a kutaknak, aki ezt nem tartja be, ott átadhatják az üzemeltetést egy másik vállalkozásnakírja a 24.hu.

Bevezették az egységes üzemanyag-jelölő címkéket a benzinMTI Fotó: Czeglédi Zsolt