„Klubrádió
A lényeg

Magyarország nem vétózza az EU-s fellépést Oroszország ellen

22/02/2022 18:49

Mind a 27 EU-s ország támogatja az Oroszország elleni szankciókat, azaz már a magyar fél is a közös fellépés mellé állt, miután erre engedélyt kaptak a Brüsszelben dolgozó diplomatáink.

Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója arról számolt be, hogy este hat után megszületett a közös EU-s döntés az Oroszország elleni gazdasági szankciókról. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy Magyarország egyedüliként nem támogatta a döntést. Ez azonban nem vétó volt, hanem vonakodás, a magyar diplomáciának ugyanis Budapestről kellett engedélyt kérnie az egységes európai döntéshez.

Az Oroszországot érintő gazdasági szankciók azok ellen irányul, akik részt vettek a szakadár régiók elismeréséről szóló döntésben, melyet az EU jogellenesnek tart; ugyancsak büntetik azokat a bankokat, akik orosz katonai és más műveleteket finanszíroznak. Emellett az orosz államnak és kormánynak az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz való hozzáféréseit is megnehezítik; illetve a szakadár régiók és az EU közötti kereskedelmet is blokkolni próbálják. Ezektől a döntésektől azt remélik, hogy az ukrán-orosz viszony egyre feszültebbé válását okozó felelősök megérzik tetteik gazdasági következményeit.

A szankciókról szóló döntés valószínűleg még nem végleges, további lépések is várhatók még, a tárgyalások tovább zajlanak az uniós országok külügyi diplomatái között.