„Klubrádió
A lényeg

Szankciókkal igyekeznek Oroszországot fegyelmezni

23/02/2022 07:16

| Szerző: Klubrádió

Japán szankciókat jelentett be az éjjel az orosz háborús lépések miatt. Több orosz állampolgár számláit befagyasztotta és vízumkorlátozásokat vezetett be. Ausztrália a bankokkal, az energia- és a távközlési cégekkel szemben jelentett be szankciókat, írja a Hvg.hu.

A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau közölte, hogy kanadaiak mostantól nem vehetnek orosz államközvényeket, nem kereskedhetnek a szakadár területekkel, valamint az orosz állami bankokat is büntetik.

Az amerikai elnök kedden arról számolt be, hogy „Oroszországnak ezután nem lesz lehetősége nyugati forrásokból finanszíroznia az államadósságát”. Két nagy orosz pénzintézettel - a Vnyesekonombankkal (VEB, külkereskedelmi bank) és az általa "katonai banknak" nevezett Promszvjazbankkal - szemben "teljes kizáró szankciót" vezetnek be.

Ukrán válság - Tüntetés Németországban
 
Ukrán válság - Tüntetés Németországban
 
Párizs, 2022. február 22. Tüntetők tiltakoznak egy esetleges kelet-ukrajnai orosz invázió ellen az orosz nagykövetség épületénél Párizsban 2022. február 22-én. Vlagyimir Putyin orosz államfő előző nap elismerte a délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét, és együttműködési megállapodást írt alá a Kremlben Gyenyisz Pusilinnal, a "Donyecki Népköztársaság" és Leonyid Paszecsnyikkal, a "Luhanszki Népköztársaság" vezetőjével. MTI/AP/Francois Mori
Fotó: Francois Mori
 

 

Szankciókat vezetnek be az orosz szuverén államadóssággal szemben is, amely - mint fogalmazott - azt jelenti, hogy "elzárjuk az orosz kormányt a nyugati finanszírozástól". Az amerikai elnök szerint az intézkedés bevezetését követően Moszkva "nem kereskedhet új adósságával sem az amerikai, sem az európai piacon".

"Az orosz elitekkel és családtagjaikkal szemben is szankciókat fogunk bevezetni" - folytatta Biden, aki szerint "mivel ők is osztoznak a Kreml korrupt nyereségén, osztozniuk kell a fájdalomban is".

Angliában több bank és milliárdos egyének számláit befagyasztották 

Az EU vezetői pedig még szintén kedden döntöttek arról, hogy korlátozzák az orosz állam és az orosz kormány hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz és felfüggesztették a kereskedelmi kapcsolatokat a két donyeci régió és az EU között. Beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtják az orosz Duma azon 351 képviselőjét, akik megszavazták a szakadár területek elismerését. Ezenkívül 27 további személy és entitás is felkerült a tiltólistára, akik aláásták és fenyegetik Ukrajna területi integritását.

Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete szerint a nyugati szankciók az ottaniakat is rosszul fogják érinteni, az átlagos amerikaiak is érezni fogják a drágulás következményeit.

Nincs értelme a találkozónak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, miután Oroszország katonai csapatokat küldött Kelet-Ukrajnába, jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden.

A Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Blinken azt mondta, "most, hogy látjuk, az invázió elkezdődik, és Oroszország egyértelműen kinyilvánította, hogy teljesen elutasítja a diplomáciát, jelenleg nincs értelme ennek a találkozónak." Levélben értesítette orosz kormányt, hogy lemondja a találkozót.

Kuleba a sajtótájékoztatón "abszurditásnak" nevezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrán területek függetlenségét ismerte el. "Valójában Putyin nem az úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot ismerte el, hanem közvetlen felelősségét az Ukrajna elleni háborúért, amely egy indokolatlan háború egy európai szuverén állam ellen" - fogalmazott az ukrán külügyminiszter.

Kuleba üdvözölte az Egyesült Államok által bevezetett szankciókat, és további intézkedések elrendelését szorgalmazta Oroszországgal szemben.