„Klubrádió
Esti gyors

"Ma béke van és holnap háború?" – Kárpáti Iván jegyzete

15/02/2022 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Mire ébredünk holnap?

2022. február 15. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2022.02.15.
01:32
00:00
A orosz-ukrán konfliktusról jegyzetet írni sajátos műfaj ezekben a napokban. Romlandóbb lehet, mint egy hal a napon. Újabb és újabb kiszivárogtatott értesülések, találgatások az invázió dátumáról, hírek és dezinformáció, taktikázó politikusok és az események hullámain hánykolódó gazdasági szereplők.

Az orosz állítják, vége az egyik hadgyakorlatnak, indulnak a határról állandó bázisukra a csapatok. Képek mellékelve. Hurrá, gyorsan ment is lefelé az olaj ára. De a katonák nagy része még mindig olyan pozícióban maradt, amelyből bármelyik pillanatban megindítható egy támadás.

Abban a legtöbb mérvadó elemző egyetért, hogy Putyinnak nem érdeke lerohanni egész Ukrajnát, ez gigantikus erőforrásokat emésztene fel és túl sok áldozattal járna, amennyit még otthon sem tud megmagyarázni. Hatalmának, népszerűségének növeléséhez egy gyors, területileg viszonylag korlátozott, látványos, sikeres akció kellene. Ez már bevált a Krímben, miért ne válna be kiszakítani egy darabot a már amúgy is ellenőrzése alatt lévő kelet-ukrajnai területekből. A helyzet viszont ennél már instabilabb, olyan taktikai csatát indított el az elmúlt hónapokban, ami minden oldalon pattanásig feszítette az idegeket. Nem tudjuk valójában mi volt Putyin célja és nem tudjuk, mi lesz ha végigviszi azt, amiről szintén nem tudunk semmit.

Most még egy darabig nem tudhatjuk, mire ébredünk.

Kárpáti Iván jegyzete a 2022. február 15-i Esti gyorsban hangzott el.