„Klubrádió
A lényeg

EU: 1,2 milliárd eurós hitel Ukrajnának

11/02/2022 18:00

| Szerző: Klubrádió

Jóváhagyták az EB kezdeményezését, 1,2 milliárd eurós segítség nyújtásáról, amellyel Ukrajna ellenálló-képességét kívánják erősíteni.

Az EU-hoz akkreditált nagykövetek pénteken jóváhagyták az Európai Bizottság kezdeményezését a rendkívüli pénzügyi csomagról – írja az EUrológus.

A javaslat célja a gyors támogatás nyújtása az akut válsághelyzetben, és ezzel megerősíteni Ukrajna ellenálló-képességét, mert a jelenlegi geopolitikai feszültségek aláássák az ország gazdasági és pénzügyi stabilitását. A döntés indokai között az is olvasható, hogy az állandó biztonsági fenyegetések miatt már most is jelentős tőkekiáramlás figyelhető meg. A rendkívül bizonytalan geopolitikai körülmények és ezeknek a gazdasági helyzetre gyakorolt hatása miatt Ukrajna nehezebben fér hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz.

Az EU kiáll Ukrajna mellett, gazdasági szempontból is. Örömmel jelenthetem be, hogy a mai napon úgy döntöttünk, támogatjuk a Bizottság javaslatát annak érdekében, hogy Ukrajna haladéktalanul hozzájuthasson a pénzügyi segítséghez

- közölte Bruno Le Maire francia gazdasági, helyreállítási és pénzügyminiszter, az EU soros elnöksége nevében. A sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatás a tervek szerint 12 hónapra szól, és azt két részletben folyósítják. A szöveget formailag az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is el kell fogadnia, mielőtt hatályba lépne.

Az EU 2014 és 2021 között öt egymást követő makroszintű pénzügyi támogatási művelet keretében nyújtott már támogatást Ukrajnának, összesen 5 milliárd euró összegű hitelt biztosítva.