„Klubrádió
Esti gyors

Egy igaz ember – Dési János jegyzete

7/02/2022 18:20

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Magyarország következő államfője a fideszes Novák Katalin lesz. Mégis nagyon is fontos, ha lesz, ki az ellenzék köztársasági elnökjelöltje. Például, mert a jelölt személye sok mindent elárul azokról, akik őt támogatják.

2022. február 07. Esti gyors-részlet / Dési János jegyzete - 2022.02.07.
04:00
00:00

Magyarország köztársasági elnöke a Fidesz volt alelnöke, a fülében fideszes és néha orbánviktoros fülbevalót hordó Novák Katalin lesz. Ezt annyira biztosra vehetjük, hogy ilyesmire úriember nem is fogad. Ha innen nézzük, nincs sok jelentősége annak, az ellenzék ajánl-e egyáltalán valakit köztársasági elnöknek vagy sem. Ez most nem az a helyzet, amikor az akkori szocialista-SzdSz-es koalíció széthúzását kihasználva a Fidesz szépen behozta a saját jelöltjét, Sólyom Lászlót a parlamenti többséggel szemben

Mégis nagyon is fontos, ha lesz, ki az ellenzék köztársasági elnökjelöltje. Egyrészt azért, mert mutat valamit abból, hogy az esetleges jövőbeli koalíció képes-e közös döntést hozni. Ha ebben most nem tudnak nagyobb nyilvános vita nélkül igen gyorsan megállapodni, akkor valóban nehéz lesz elhinni, hogy kormányozni képesek lesznek-e majd együtt. Hiszen egy olyan kérdésben kell most közösen dönteniük, amelynek a gyakorlati jelentősége nagyjából az a 15 perces beszéd, amit a hivatalos elnökjelölt mondhat majd a parlamentben.

Másrészt azért lényeges mégis, mert a jelölt személye sok mindent elárul azokról, akik őt támogatják. Iványi Gábor egészen különleges szereplője a magyar közéletnek. Az az ember, aki évtizedek óta fáradhatatlanul küzd az elesettekért, a szegényekért – szó szerint is. Még akkor sem adja fel, amikor egyházát durvább módszerekkel lehetetlenítik el, mint a kommunista időkben. Amikor azért kell elkeseredett küzdelmet vívnia, hogy enni adhasson a hajléktalanjainak, a nehéz sorsú gyerekeknek.

Iványinak akadnak politikai tapasztalatai, még a demokratikus ellenzék korából, és a parlamenti széksorokban is ülhetett egy ideig – tehát azt sem lehet mondani, hogy teljesen járatlan a politika, a közélet világában. És hogy kötődik párthoz? Hol van már az a párt. Ráadásul, azt azért még a legmegátalkodottabb ellenségei sem mondták, hogy mondjuk pártpolitikai alapon válogatna a rászorulók között, attól függően ki milyen világnézetűnek mondja magát. Iványi az egyetemes emberi értékek szószólója. Ő maga az a sokat citált zsidó-keresztény hagyomány. Persze, mint ilyen, szálka az orbáni hatalom szemében – mi több gerenda, ugyanis puszta léte, megjelenése azt jelzi, hogy nem csak az a politika létezik, amelynek fő célja a mértéktelen és gátlástalan lopás, a harácsolás, a mások tönkretétele, lelkébe taposása. Amíg most éppen Lucifer – de nem az a madáchi bohókás, kedélyes, kételkedő fickó, hanem az a kénköves gazfickó – ül ingatag trónján, addig Iványi – és itt kérek tőle elnézését, mert valószínűleg zavarja, ha hallja, hogy ezt mondom róla: Egy igaz ember. Mint az közismert a világ addig marad meg, s addig nem sikerül a kénköves ördögnek átvennie a hatalmat, míg a világon él 36 igaz ember. Azt, hogy kik ők – a hagyomány szerint – nem tudhatjuk. De ha Iványit sikerül köztársasági elnöknek legalább jelölni, akkor egy igaz ember neve biztosan szerepel a szavazólapon.

Néhány nap múlva ünnepeljük a köztársasági elnök Göncz Árpád 100. születésnapját. Ha akad ma Magyarországon méltó utódja, akkor Iványi Gábor biztosan az. Bármi is legyen majd a szavazás eredménye, jó tudni, hogy vannak remek, igaz embereink.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2022. február 7-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.