„Klubrádió
Hetes Stúdió

Nemzeti érdek, mobilitás, csirkefarhát

15/01/2022 12:02

| Szerző: Klubrádió

A mai műsort Dési János vezette volna, sajnos azonban karanténba kényszerült, szerencsére a jegyzetét viszont felmondta. A beugró Szénási Sándor vezeti a műsort, ezúttal is izgalmas politikai-társadalmi témákkal.

A nemzeti érdek kifejezés csak látszólag rejt valami szilárd, biztos konzisztenciát, igazából homályos, kifejtetlen, pláne akkor, ha a politikai veszi gondozásába ezt a fogalmat: akkor egy idő után simán csak a hatalmon levők vagy hatalomra törők érdekeivel csúsztatják össze. A Méltányosság Politikaelemző Központ tanulmánya.

A felkapaszkodás, kitörés az alsóbb társadalmi rétegekből nemcsak iszonyú energiát és lelkierőt követel, de meg kell birkózni a beérkezés szomorúságával is. Az első diplomások új közegükben nehezebben találnak párt, és sok a gyerektelen. A Szociológia Szemle tematikus számáról.

A csirkefarhát árának központi maximálása beindította a mémgyárosok fantáziáját, de Orbán Viktor szerdai bejelentése az alapvető élelmiszernek kinevezett termékek hatósági áráról a gazdasági szakemberek gondolatait is megmozgatta. Magát a kifejezést is körülbelül harminc éve hallottuk utoljára – de az is tény, hogy nem csak a magyar miniszterelnök él mostanában hasonló eszközzel kampányidőszakban. Mit jelent ez a termelőknek, a kereskedőknek és a vásárlóknak?  Józsa Márta riportja.

Egész héten tárgyaltak az amerikaiak Putyin delegációjával az ukrán helyzetről, amely puskaporos, miután a NATO és az amerikai diplomácia is egyértelművé tette: az orosz elnöknek nincs beleszólása abba, hogy kit vesz fel a NATO tagjai sorába. Oroszország ráadásul visszamenőleg sérelmezi a volt szovjet befolyási övezet országainak elvesztését. Vajon Putyin meggondolja magát az amerikai fenyegetés hallatán és visszavonja csapatait az ukrán határ mellől? Erről kérdeztük John Boltont, a Fehér Ház volt nemzetbiztonsági tanácsadóját, Kadri Liiket, a Külügyi Kapcsolatok Európai Tanácsának orosz szakértőjét. Csernyánszky Judit összefoglalója.

Megbeszéljük a hét legfontosabb eseményeit Berecz Annával, Horn Gabriellával és Bolgár Györggyel.

Hetes Stúdió
2022. január 15. szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor
Szerkesztő: Herskovits Eszter