„Klubrádió
Esti gyors

Vegyen hülye politikust hatósági áron – Selmeci János jegyzete

7/01/2022 17:50

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A hatósági ár által okozott problémák Magyarországot is elérik majd, nem lehet a végtelenségig csinálni, hogy egy országgal odébb harminc százalékkal nőtt az energia ára, de minket megvéd a szent rezsicsökkentés. A politikusok ez tudják, de hazudnak róla.

2022. január 07. Esti gyors-részlet / Selmeci János jegyzete - 2022.01.07.
02:28
00:00

A hatósági ár bevezetése hiányt, működési zavarokat és csődöket okoz, a kivezetése pedig lakossági felháborodást – tudja is ezt minden politikus, aki aludt már el másnaposan a közgazdaságtan tankönyvön az egyetemi évek alatt, csak aztán mégis elfelejtik, amikor arról van szó, hogy meg kéne nyerni a következő választást is.

Kazahsztánban éppen emberek halnak meg a zavargásokban, amik azért robbantak ki, mert a kormány kivezette az üzemanyagként használt cseppfolyós gáz irreálisan alacsony hatósági árát, persze, hogy kivezette, mert hosszútávon ennyiért nem lehet előállítani, a néppel viszont már elhitették, hogy lehet, mert az állam ügyes és megoldja, pedig nem oldja meg. A hatósági ár egyenlő veszteség, tudja is ezt minden demagóg politikus, csak azt hiszik, hogy majd pont ők fognak tudni időben kiszállni, ami aztán nem sikerül, ez látszik most a török líra árfolyamán is meg látszott, amikor a Venezuelában éhezők szerették volna megvenni a hatósági áras vécépapírt, csak nem volt.

Szegény ellenzék is követelt a járvány elején hatósági áras maszkokat, szerencsére a kormány nem csinált a kedvükért maszkhiányt, a piac meg gyorsan rájött, hogy ha az emberek maszkot akarnak, akkor azt bizony gyártani kell, lett is belőle olcsón rengeteg. A nyugaton kedvelt lakbérplafonból sem olcsóbb, szegényeknek is elérhető belvárosi lakások lesznek ám, hanem üresen álló lakások, meg adózatlan jövedelmek.

A hatósági ár által okozott problémák Magyarországot is elérik majd, nem lehet a végtelenségig csinálni, hogy egy országgal odébb harminc százalékkal nőtt az energia ára, de minket megvéd a szent rezsicsökkentés. Vagy a költségvetés esik szét előbb utóbb, és nem jut majd az adónkból a mentőkre, vagy a kereskedő, a szolgáltató, az önkormányzat megy csődbe, de végül lekapcsolnak a lámpák az utcában és akkorát ugrik a fűtés ára, hogy belegebedünk. Abban sem árt reménykedni, hogy a forint nem romlik tovább, az olaj ára pedig nem megy fel, mert bizony 700 forintos benzinárak is lehetnek, vagy nem lesznek, mert örökké velünk marad a benzinrezsi csökkentése is, csak akkor meg benzin nem lesz előbb utóbb, ez ilyen.

A politikusok ez tudják, de hazudnak róla. Ők meg ilyenek. Az adófizetők pénzéből árult szemfényvesztés bármennyit megér nekik.

Annak sosincs hatósági ára.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2022. január 7-i, pénteki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.