„Klubrádió
Esti gyors

A miniszterelnök rámosolyog 200 ezer bruttóra – Selmeci János jegyzete

5/11/2021 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Bruttó 200 ezer, mosolyogva jelentette be ő, akinek munkája, mármint nem politikusi, sosem volt, de az átlagbérrel együtt legalább az ő képviselői fizetése is nő majd egy kicsit jövőre.

2021. november 05. Esti gyors - részlet 21.11.05. Selmeci János jegyzete
01:57
00:00
200 ezer. Bruttó. Havonta. Nettó 133 ezer. 370 euró most éppen, ha nem romlott a forint, mióta leírtam, ha romlott, akkor kevesebb.

Szokott romlani.

Bruttó 200 ezer, ez a minimum, ha dolgozol, persze több is lehet, kivéve ha közmunkás vagy, mert akkor kevesebb is. Ha nyugdíjas vagy, sokkal kevesebb is.

Ha ennyi és családos vagy, akkor jobb lesz picit a nettó, de ha kicsi a család, vagy nem vállaltatok még gyereket, mert ennyi pénzből nem lehet, akkor szépen leadózod azt amit kell még ebből a kevésből is, hogy odaadják a gazdagabbaknak családtámogatás címén, mondjuk egy nagyobb autóra. Így jártál.

Bruttó 200 ezer, mosolyogva jelentette be ő, akinek munkája, mármint nem politikusi, sosem volt, de az átlagbérrel együtt legalább az ő képviselői fizetése is nő majd egy kicsit jövőre. Haragudhatsz rá, megértem. Legalább ne mosolyogjon.

Mondok egy nagyobb számot: 50 milliárd. Euróban. Ennyit küldtek nekünk az európai adófizetők, ebből lehetett volna felzárkóztatni a települést, ahol laksz, hogy legyen rendes munka például, vagy olyan iskolát csinálni, amit ha kijár egy szegény család gyereke, lesz esélye jobban élni, mint a szülei. Nekünk ilyen iskolánk nincs, a pénz elszórták, ellopták, elköltötték választási győzelemre, stb.

És végül még egy szám: 11 százalék. Ennyit sikerült 2004 óta a magyar gazdaságnak az uniós átlaghoz közelednie, ez a legrosszabb eredmény a volt szocialista országok között. Az egészségügy majdnem balkáni, az egészségi állapot balkáni szinten van, a magyar férfiak 26 százaléka nem éri meg a 65 éves kort. De legalább 200 ezer lesz a bruttó minimálbér januártól.

A miniszterelnök mosolyogva jelentette be.

Selmeci János jegyzete a 2021. november 5-i Esti gyorsban hangzott el.