„Támogassa
Esti gyors

Kálomista úr, mire számított? – Kárpáti Iván jegyzete

21/09/2021 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Kálomista úr az ellenzéket vádolja politikai hatalommal való visszaéléssel. Nem tudom így van-e, de teljesen racionális lépés lenne részükről, ha élnének azokkal az adminisztratív eszközökkel, amik még a törvényes kereteken belül lehetőséget adnak egy nyíltan politikai támadás erejének mérséklésére.

2021. szeptember 21. Esti gyors - részlet 21.09.21. Kárpáti Iván jegyzete
02:00
00:00

Érdekes interjúval hívta fel magára a figyelmet Kálomista Gábor öntörvényű filmproducer, a Thália Színház vezetője az Indexen. A NER közelbe vont portálon dühöngött hosszan, amiért szerinte a gyurcsányos kampányfilmjét ki akarják nyírni sötét erők, konkrétan Gyurcsány. Hogy a magyar filmek mozikba kerülésével nincs minden rendben, abban van igazság.

Az, hogy Kálomista Gábor az érett NER fénykorában arra panaszkodik, hogy őt ki lehet bárhonnan is szorítani, azt már tulajdonképpen kritikának is felfoghatjuk a fennálló rendszer üzemeltetőivel szemben. A konkrét vád az, hogy a főváros kezében lévő mozik szándékosan el akarják süllyeszteni a filmet, meg ugye a multik is.

Lehetetlen időpontokban vetítenék a filmet, vagy még úgy sem. Kedvenc idézeteim a beszélgetésből: „Cenzort játszanak, visszaélnek a hatalmukkal. Ilyen alapon miért ítélik el a második világháborús könyvégetéseket, akik most filmet égetnek.”, „Milyen alapon élnek vissza a politikai hatalommal, milyen alapon döntenek a nézők előtt?”.

Igen, Kálomista úr az ellenzéket vádolja politikai hatalommal való visszaéléssel. Nem tudom így van-e, de teljesen racionális lépés lenne részükről, ha élnének azokkal az adminisztratív eszközökkel, amik még a törvényes kereteken belül lehetőséget adnak egy nyíltan politikai támadás erejének mérséklésére. Mire számított? (Természetesen erre, ez is bele lett kalkulálva, Kálomista nem hülye).

Amúgy teljesen megértem a reakcióját, a maga szempontjából jogosan kifogásolja, hogy Orbán rendszere, még nem tudott mindent résmentesen lefedni. Siránkozása a költségei és a sok befektetett munka miatt már kevésbé hat meg, mind tudjuk, hogy valahogy kompenzálva lesz, nem hagyják a sajátjaikat az út szélén.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2021. szeptember 21-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.