„Klubrádió
Esti gyors

Hanggránátok – Szénási Sándor jegyzete

17/11/2021 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A belorusz katonák könnyedén gyárthatnak terroristákat: most még hanggránátokat nyomnak a kezükbe, hogy azokkal őrjítsék meg a lengyel katonákat, drótvágókkal és a kerítést romboló rönkökkel indítják őket a könnygáz felhőkbe, a figyelmeztető lövések hatósugarába. De belehajthatják őket a pusztulásba is.

2021. november 17. Esti gyors / részlet, Szénási Sándor jegyzete (21.11.17.)
02:56
00:00
Szjvatlana Cihanouszkaját, a 2020-as belorusz választások valószínű győztesét kérdezi a 24.hu, és a száműzetésben élő politikus azt mondja, a hatalom retteg a társadalomtól, a társadalom fél a hatalomtól, ennél veszélyesebb elegy pedig nincs – bár ezt már mi tesszük hozzá.

Aki fél, az üt, és akit ütnek, azonnal visszaüt, ha a kínzója gyengülni látszik. Lukasenka, mint minden más, saját csapdájába zárt diktátor, ezért érzi úgy, hogy a tétet folyton emelnie kell, ami csak olyan széplelkű megfogalmazása a rendőrrohamoknak, az éjszakai letartóztatásoknak, a börtönkínzásoknak és persze a menekülők politikai fegyverként való felhasználásának, mi több, annak, hogy a belorusz elnök emberek tízezreiből egyáltalán menekülőt csinált. De éppen az elnyomás, és az ország gátlástalan belesodrása egy fegyveres konfliktus rémébe termeli újjá a láthatatlan ellenállást, amit Cihanouszkaja földalatti forradalomnak nevez.

Közben a két állam határán a két állam erőszakszerveinek darálójában morzsolódik és pusztul több ezer ember, akiknek nincs előre és nincs hátra, akikből ezért a belorusz katonák könnyedén gyárthatnak terroristákat: most még hanggránátokat nyomnak a kezükbe, hogy azokkal őrjítsék meg a lengyel katonákat, drótvágókkal és a kerítést romboló rönkökkel indítják őket a könnygáz felhőkbe, a figyelmeztető lövések hatósugarába. De belehajthatják őket a pusztulásba is, az még nagyobbat szól.

Ez azonban, és a menekülők sorsa általában a belorusz ellenállást sem igazán érdekli, van bajuk egyéb is. A lengyelek nem engedhetnek nekik, mert ha csak száz menekülőt eresztenek át, azt tízezrek tekintik majd élő lehetőségnek. A nemzetközi jog szerint azok a szíriaiak, irakiak, akiken az elnök egyes számítások szerint már vagy 75 millió dollárt keresett, elvben jogosultak lennének tartózkodási kérelem benyújtására, és az elbírálás idejére normális ellátásra is, de ők Belarusz területén vannak, egy olyan országban, ahol a nemzetközi jogalkalmazás gátlástalan túlhabzásának vannak bizonyos akadályai.

Varsó közben attól fél, az Unió a feje fölött kiegyezik Lukasenkával, aki így megnyeri az egész meccset, hiszen a mesterséges menekültkrízist épp ezért, a kiegyezésért csinálta.

A menekülőktől ebben az esetben elveszik a hanggránátokat, de életesélyt aligha kapnak. Az átvilágíthatatlan 25.000 embert Lengyelország nem fogadja be, és mások sem lesznek velük kegyes hangulatban. 2015 elmúlt. Ez a tömeg valószínűleg Lukasenka nyakán marad. És nem lesz jobb neki, mint otthon volt.

Ez látszik most, 2021. november 17-én.

Szénási Sándor jegyzete a 2021. november 17-i Esti gyorsban hangzott el.