„Klubrádió
Reggeli gyors

Politikai fegyverként használják a menekülteket a lengyelek és a fehéroroszok is

10/11/2021 11:49

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A fehérorosz-lengyel-határon kialakult válsághelyzet a menekülteken kívül mind a két kormánynak is pont kapóra jön. De benne van az is, hogy eszkalálódik, és a lengyelek totálisan elszigetelik Lukasenkát. Mi lesz Putyin reakciója? Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a Reggeli gyorsban beszélt a helyzettel. 

Tálas Péter, biztonságpolitikai szakértő, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem – Stratégiai Védelmi Kutatóintézet vezetője szerint a lengyel-fehérorosz-határon "migrációs válság kialakítása zajlik".

2021. november 10. Reggeli gyors (2021. november 10., szerda 06:00)
148:58
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

(A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 00:58:23-tól hallgathatja meg).

Amennyiben csak a fehérorosz diktátor, Lukasenka áll a művelet mögött, akkor a célja az lehet, hogy elégtételt vegyen Lengyelországon, amiért a 2020 nyarán tartott és elcsalt fehérorosz választások után támogatta a tüntetéseket, valamint az EU-s szankciókat. Lukasenka valószínűleg azt szeretné elérni, hogy a szankciókat oldják fel. Tálas harmadik okként említette, hogy Lukasenka Oroszországot is be akarja vonni a konfliktusba.

De lehet, hogy Putyin és a fehérorosz elnök együttesen állnak a válság mögött. Ez esetben ők ketten azt bizonyítanák be, hogy ha jelképesen is, de meg tudják bénítani a NATO egyik tagországának a határát, ami a NATO és az EU kohéziójának a tesztelésére szolgálhat. Ha pedig fegyveres konfliktus is kitör, akkor Moszkvának ürügyet szolgál, hogy katonai bázist telepítsen Fehéroroszországba, mindenekelőtt a NATO ellen.

Illegális bevándorlás - Lengyelország
 
Illegális bevándorlás - Lengyelország
 
Kuznica, 2021. november 9. A lengyel miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) felkeresi az Európai Unióba igyekvő migránsokkal szemben védekező határőröket és az őket támogató katonákat a fehérorosz határnál, a lengyelországi Kuznica környékén 2021. november 9-én. Az előző nap a határ fehérorosz oldalán összegyűlt nagy létszámú migránscsoport megpróbált erőszakkal áttörni Lengyelországba. MTI/EPA/Lengyel miniszterelnöki hivatal/Adam Guz
Fotó: Adam Guz
 

 

A lengyeleknek Tálas szerint az lenne a legfontosabb, hogy nemzetközivé tegyék a konfliktust: el kellene fogadniuk a Frontex támogatását, össze kéne hívni a Varsóba akkreditált nagyköveteket, határlátogatást szervezni nekik, majd a NATO 4-es cikkelyét alkalmazva, politikai konzultációt kellene kezdeményezni. "Ehhez képest a lengyel kormány teljesen mást csinál. Nem fogadta el az EU segítségét, senkit nem enged a határ közelébe, beleértve a humanitárius és egészségügyi szervezeteket, illetve a nemzetközi sajtót is". Megkérhetnék Amerikát, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra a válság megszüntetése érdekében, és időlegesen a határt is teljesen lezárhatná az áruforgalom előtt is, ami azt jelentené, hogy teljes kereskedelmi embargót vezetne be Lengyelország Fehéroroszországgal szemben: "ez nagyon durva lépés lenne."

Jelenleg az EU azt vizsgálja, hogy sikerülhet-e elérni, hogy Lukasenka ne szállítson repülővel a határra migránsokat, de Tálas ezt ennek a sikerét kétli, hiszen más török, szíriai, orosz gépekkel Lukasenka nyugodtan tudja folytatni az utaztatást. Jelenleg 10-15 ezer Belorussziába utaztatott és a határra küldendő migránsok száma, mondta.

Bár Lengyelország nincs jó helyzetben, mert a sajtóhírek szerint tényleg van válság, de lényegében nem rossz a lengyel kormánynak, mivel úgy léphet fel, mint a lengyel szuverenitás védelmezője. Tálas szerint ezért sem akarja a lengyel kormány elfogadni a Frontex és az EU segítségét sem, mert úgy nem lehetne egyszerűen visszatoloncolni a migránsokat, hanem egyesével mindenkinek meg kellene vizsgálni a történetét.

Ezért Tálas szerint politikailag mindenkinek kedvező az egész történet, de borzasztó eszkalációs veszélye van, ha például a határon lévő pár száz, vagy pár ezer migráns erőszakhoz folyamodik. Már eddig is tíz ember meghalt a határon és még nincs is annyira hideg. Ezért Tálas szerint nagy a veszélye annak, hogy olyan konfliktusra kerül sor, ami nem lesz kontrollálható. "Lukasenkának nagyon jól jönne egy olyan konfliktus, amiben lövöldözésre is sor kerül" - mondta a szakértő, aki szerint az eddigi lövések a fehérorosz hatóságok felől érkeztek, hogy megakadályozzák a migránsok visszatérését. 

"Nem véletlenül Ursula von der Leyen, meg mindenki arról beszél, hogy a menekülteket politikai eszközként használják". Tálas hozzátette ehhez, hogy mindkét részről, hiszen ennyi migráns befogadása, legalább ideiglenesen, amíg megvizsgálják, hogy kik ezek, nem okozna problémát, de a lengyel politikai vezetés láthatóan nem akarja ezt, és inkább politikai kérdést csinál belőle. "Nagy kérdés, hogy ezt meddig lehet".

Az biztos, hogy amíg a lengyel és a nemzetközi média nem lehet jelen a határon, addig csak a belorusz és a lengyel kormány célzatos a kommunikációjából lehet tájékozódni.