„Klubrádió
A lényeg

Az orosz-fehérorosz Szövetségi Államról tárgyalt Putyin és Lukasenka

10/09/2021 09:38

| Szerző: Klubrádió

Oroszország és Fehéroroszország megállapodott a két állam integrációjának mind a 28 szövetségi programjáról. Ezt az orosz elnök jelentette be, miután a Kremlben hosszan tárgyalt a fehérorosz Aljakszandr Lukasenkával.

Vlagyimir Putyin nagyon elégedett volt az eredménnyel. Azt mondta: a 28 szövetségi program célja a két ország jogszabályainak egységesítése a gazdaság különböző területein, a feltételek egyenlővé tétele a két ország gazdasági szereplőinek, az egységes pénzügyi és energiapiacok, a közlekedési tér, a közös ipar- és agrárpolitika kialakítása és végrehajtása.

Tárgyaltak a 
– a két ország adó- és vámjogszabályai nak összehangolásáról, az olaj- és kőolajtermék-piacok egységesítéséről;
– az egységes monetáris politika kialakításáról, a valutaszabályozásról és a nemzeti fizetési rendszerek integrációjáról, valamint a „közös védelmi térség” létrehozásáról és „a Szövetségi Állam biztonságának garantálásáról”.

Putyin nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a későbbiekben közös parlamentet hoznak létre.

Az oroszok és a fehéroroszok egyenlő jogokat és lehetőségeket kapnak a gazdasági és társadalmi szférában – mondta az orosz elnök.

Lukasenka a tárgyalás előtt bejelentette, a két kormány Minszkben pénteken még egyszer áttekinti a programokat, és kifejezte reményét, hogy az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam Legfelső Államtanácsa október végi ülésén véglegesíteni fogja azokat.

Alekszandr Lukasenko (Aljakszandr Lukasenka) és Vlagyimir Putyin, 2015 (kremlin.ru/Wikimedia Commons)
 

Putyin és Lukasenka idén már ötödször találkozott Oroszországban. Az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam létrehozásáról szóló első megállapodást 1991-ben írták aláírja a 24.hu.